ABD gözaltı merkezinde skandal: "Müslüman göçmenlere domuz eti ve bozuk gıdalar yediriliyor"

ICE’nin bu tutukluları açlıktan ölmekle inançları arasında tercih yapmaya zorladığı belirtiliyor

ABD göçmenlik birimine bağlı tesisler bir süredir insan hakları ihlalleriyle gündeme geliyor (AP)

ABD'de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE) yetkililerinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında tutuklu Müslüman göçmenlere domuz eti ve son kullanma tarihi geçmiş gıdalar verdiği belirtildi.

Newsweek’in haberine göre Müslüman Avukatlar adlı sivil haklar örgütüyle birlikte üç kuruluşun avukatlarının ICE’ye ve İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerine çarşamba günü gönderdiği şikayet mektubunda, Miami şehrinde bulunan Krome Merkezi’ndeki Müslüman tutuklulara yönelik hak ihlali iddialarına yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müslüman göçmenlere yapılan muamelelerle ilgili endişe verici bilgilerin yer aldığı mektupta, bu tutuklulara haftada iki ya da üç kez domuz içeren yiyecekler verildiği kaydedildi.

Tesisteki 440 mahkum içinde onlarca Müslüman olduğu ve bu kurumun aslında helal menü de sunduğu ifade edilirken, gelişmeleri bildiren avukatlar bozuk ya da tarihi geçmiş gıda tüketiminin tutukluları hasta ettiğini vurguladı.

Avukatlar Nimra Azmi, Lisa Lehner ve Kathry Lehman’ın yazdığı mektupta şu ifadeler yer aldı:

Pandemi sırasında Krome’deki ICE yetkilileri, Müslüman tutuklulara inançlarının yasakladığı domuz etini ya da bundan yapılmış ürünleri birçok kez servis etti.

ICE birimleri dini açıdan uygun ya da helal gıda kategorisinde sınıflandırılan yiyecekleri ısrarla çürümüş ya da günü geçmiş şekilde servis ettiği için Müslüman tutuklular diğer gıdaları yemek zorunda bırakılıyor.

Gerek Krome’de gerekse ABD genelindeki ICE tesislerinde hiçbir mahkumun inancıyla açlıkta ölme arasında tercih yapmaya zorlanmaması için ICE ve İç Güvenlik Bakanlığı kanunsuz bir şekilde işleyen bu dini ayrımcılığı derhal ele almalıdır.  

Bu tür uygulamaların ABD Anayasası’nın tanıdığı dini özgürlük hakkının da ihlali anlamına geldiğini vurgulayan avukatlar, ilgili kurumlardan iki hafta içinde herhangi bir yanıt gelmemesi halinde başka kaynaklara başvuracaklarını bildirdi.

Forbes’un haberine göre avukatlar iddiaları kanıtlarla destekleyerek tarihi geçmiş helal gıdalarla ilgili fotokopileri de gösterdi. Buna göre Ağustos 2017’de son kullanma tarihi biten bir gıdanın Aralık 2017’de servis edildiği görüldü.

Mektupta ayrıca, tutukluların domuz eti konusundaki şikayetlerini gözaltı merkezinde görevli papaza ilettikleri, papazınsa konuyu “Neyse ne!” sözleriyle geçiştirdiği bilgisi yer aldı.
 


Diğer taraftan ICE’nin Müslümanlara yönelik bu tutumuyla ilk kez karşılaşılmıyor.

Gözaltındaki tutuklulara hizmet veren ICE, 2019’da da ABD'de çalışma izni bulunan Pakistan asıllı bir Müslümana 6 gün boyunca sadece domuz etli sandviç vermekle suçlanmıştı.

Yine aynı yıl Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) isimli kuruluş, çeşitli dini inanışlara sahip tutukluların dini haklarının ihlal edilmesi, dini metinlerine ICE görevlileri tarafından el konması ve tuvaletlerin yanında dua etmeye zorlanması gibi konuları gündeme taşımıştı.

Öte yandan ABD’de Ekim 2017-Ocak 2019 döneminde Müslüman Avukatlar organizasyonu tarafından dini özgürlüklerle ilgili olarak 163 mahkumla ilgili açılan federal davaların yaklaşık yüzde 40'ının, çeşitli tutukevlerinde Müslümanlara dini inanışlarına uygun olmayan gıda verilmesiyle ilgili olduğu belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Newsweek, Forbes, AA

DAHA FAZLA HABER OKU