Uykuyla ilgili mitler sağlığınızı tehlikeye atabilir

Araştırmaya göre 5 saat ya da daha az uyumanın yeterli olacağı görüşü doğru değil

Uzmanlar yetişkinlere gecede 7-9 saat uyumayı tavsiye ediyor

Bilim insanları uyku alışkanlıklarıyla ilgili yanlış bilgilerin insan sağlığı için ciddi risk oluşturabileceği konusunda uyardı.

Örneğin uzmanların tavsiyelerinin aksine 5 saatlik uykunun yeterli olacağına inanan kişiler, uyku eksikliğinin sağlık açısından önemli olmadığını düşünüyor olabilir. Ancak bu düşünceyi devam ettirmek uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar uyku alışkanlıklarına ilişkin en yaygın 20 düşünceyi belirlemek için bir çalışma yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sleep Health adlı bilimsel yayında yer alan araştırma kapsamında en yaygın uyku mitlerinin saptanması için 8 binden fazla internet sitesi incelendi.

Uyku uzmanlarının desteğiyle uyku alışkanlıklarına dair yaygın düşünceleri sıralayan araştırmacılar, bunlardan her birinin doğruluğunu ve bilimsel kanıtlarla desteklenip desteklenemeyeceğini belirledi.

Yaygın inançlar arasında, hafta sonları uzun uyumanın yeterli uyku almanızı sağlamak için iyi bir yol olduğu, rüyaları hatırlamanın iyi bir gece uykusu almış olduğunuzun göstergesi olduğu ve yetişkinlerin 5 saat ya da daha az uykuyla genel sağlığını koruyabileceği gibi görüşler yer alıyor.

Araştırmacılara göre uyku uzmanları uzun hafta sonu uykularının yararlı olup olmadığı konusunda henüz tam bir fikir birliğine varmış değil. Hafta sonları uzun uyumanın vardiyalı çalışan kişiler için faydalı olabileceği ancak diğer kişilerin günlük ritimlerini bozabileceği belirtiliyor. Biyolojik saat olarak bilinen bu günlük ritim, vücudun ne zaman uyanıp ne zaman uyuyacağını belirleyen 24 saatlik döngü.

 

 

Öte yandan çalışmanın kıdemli araştırmacısı Giardin Jean-Louis, rüyaları hatırlamanın iyi bir gece uykusu aldığınızın göstergesi olduğu inanışının bir “efsane” olduğunu söylüyor. Jean-Louis’e göre herkes gecede 4 ya da 5 rüya görüyor ve insanların rüyasını hatırlamamasının sebebi, uykusunun bölünmemesi olabilir.

Araştırmacılara göre, 5 saatlik gece uykusunun yeterli olduğu inancı bilimsel kanıtlarla çürütülebilecek “en büyük efsanelerden biri”.

Araştırmacılar bu efsanenin sağlığımız için, "uzun süreli uyku eksikliğinden kaynaklanan en ciddi risk” olduğunu söylüyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yetişkinlerin gecede 7-9 saat uyuması gerektiğini belirtiyor. Çocukların 9-13 saat, bebeklerinse 12-17 saat uyuması öneriliyor.

Bilim insanlarının değerlendirdiği bir diğer düşünceyse horlamanın “zararsız” olduğu görüşü. Araştırmacılar horlamanın uyku apnesi belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Profesör Jean-Louis araştırmayla ilgili şunları söyledi:

“Uyku sağlık için önemlidir. Halkı bu önemli konuda bilgilendirmek için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor. Örneğin doktorların hastalarıyla uyku alışkanlıkları hakkında konuşması, uykuya ilişkin mitlerin kalp hastalığı, obezite ve diyabet risklerini arttırmasını önleyebilir.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU