Microsoft’tan sonra TikTok’un yeni talibi Oracle

Tüm dünyada 800 milyon aktif kullanıcıya sahip sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD’de yasaklanması için geri sayım devam ederken, dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi Oracle, TikTok’un yeni talibi olabilir

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin merkezli görüntülü sosyal medya uygulaması TikTok için temmuzda yaptığı “Yasaklayacağız” açıklaması ile başlayan, teknoloji devi Microsoft’un TikTok’u satın alacağı iddiaları ile büyüyen gergin gündem, Oracle ile devam ediyor. 

CNBC’nin konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre Microsoft’tan sonra dünyanın en büyük yazılım şirketi Oracle, TikTok’un ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda varlıklarını satın almak için görüşmeleri başlattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TikTok’ta hâlihazırda hissesi bulunan ABD’li girişim sermayesi şirketleri ile görüşen Oracle’ın Yönetim Kurulu Başkanı Larry Ellison’ın Başkan Trump’ı desteklediği ve Başkanlık Seçimleri için fon yaratma kampanyası düzenlediği biliniyor. 

Financial Times’ın haberine göre General Atlantic ve Sequoia Capital, Oracle ile çalışan yatırımcı firmalardan yalnızca ikisi. 

Oracle'ın geliri yüzde 6 düştü 

Oracle’ın hâlihazırda herhangi bir sosyal medya ya da video temelli iş modeli yok. Ancak uzmanlara göre aktif kullanıcı sayısı 800 milyona ulaşan TikTok’un kullanıcılarının verileri, Oracle’ın pazarlama ürünlerini geliştirmesi ve belirgin bir değişime gitmesi için önemli olabilir. Zira piyasayı domine eden üç şirket: Amazon Web Servisleri, Microsoft Azure ve Google Cloud. 

Eski dönemlerde şirket satın almaları ile ünlü Oracle’ın bu özelliği son yıllarda yavaşlamış, dördüncü finansal çeyrekte geliri yüzde 6 gerileyerek 10,4 milyar dolara düşmüştü. 

TikTok için 15 Eylül'e kadar mühlet

Donald Trump, temmuz sonunda yaptığı açıklamada ABD'deki kolu herhangi bir Amerikan şirketine satılmadığı takdirde Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u 15 Eylül'de yasaklayacaklarını duyurmuştu. 

Trump, güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'un Çin'in kontrolünde olmasını istemediklerini, Microsoft ya da bunun gibi büyük bir ABD merkezli firmanın TikTok'un ABD kolunu alması gerektiğini belirtmişti.

Trump, 7 Ağustos'ta da ABD'li kişi veya kuruluşların Çinli şirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat ile herhangi bir iş yapmasını yasaklamaya yönelik iki kararname imzalamıştı.

14 Ağustos'ta ise TikTok’un sahibi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik bir kararname yayımlandı. 

Beyaz Saray tarafından yayımlanan kararnamede, ByteDance'in ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit edebileceğine yönelik "güvenilir kanıtlar" olduğu belirtildi. 

Ayrıca kararnamede, ByteDance'in uygulamalarıyla kullanıcılardan edindiği verileri de bu süre içinde imha etmesinin ve Yabancı Yatırım Komitesini bilgilendirmesinin beklendiği bildirildi. 

Kullanıcılarının yüzde 41’i 16 ile 24 yaş arası olan TikTok’un ABD’deki kullanıcıları 49 milyona ulaşmış durumda. 
 


Independent Türkçe, CNBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU