Avatar hayranları çizgi diziyi "Netflix'ten korumak için" imza kampanyası başlattı

Çizgi dizinin yaratıcıları Netflix uyarlamasından ayrıldıklarını kısa süre önce duyurmuştu

Çizgi dizinin yaratıcılarının uyarlamadan çekildiğini duyurmasının ardından hayranlardan bazıları yapımın durdurulmasını talep etmişti (Nickelodeon)

Avatar evreninin hayranları çizgi diziyi “Netflix’ten korumak” ve hem yaş açısından hem de kültürel açıdan uygunluk talep ederek imza kampanyası başlattı.

Avatar: Son Hava Bükücü’nün (Avatar: The Last Airbender) yaratıcıları Bryan Konietzko ve Michael Dante DiMartino, çizgi dizinin Netflix uyarlamasından ayrıldıklarını kısa süre önce duyurmuştu. DiMartino ve Konietzko, Netflix uyarlamasının orijinal yapımdan çok uzaklaştığını ve yapımın müdahalelerinin çok ötesine geçtiğini söylemişti. 

Avatar’ın yaratıcılarının açıklaması hayranlar arasında endişeye neden olmuş ve sosyal medyada uyarlamanın iptal edilmesine kadar çeşitli tartışmalar başlamıştı. 

We Got This Covered'ın haberine göre DiMartino ve Konietzko’nun projeden ayrılmasının ardından evrenin hayranları Change.org’da imza kampanyası başlatarak uyarlamanın hem “kültürel temsil açısından” hem de “karakterlerin yaşlarının uygun resmedilmesi” açısından talepte bulundu. 

Çizgi dizinin hayranları karakterlerin sadece beyaz oyuncular tarafından canlandırılmasını ya da karakterlerin yaşlarının büyütülmesini istemiyor. 

İmza metninde şu ifadeler yer aldı:

Uyarlamada yer alacak oyuncuların kültürel temsil açısından uygunluğuna dair endişe duyuyoruz ve tüm oyuncuların karakterlerin kökenini uygun biçimde yansıtmasını talep ediyoruz. Örneğin, Katara ve Sokka’yı canlandıracak oyuncuların yerli olması gerekiyor. Beyaz değil, yerli.

Uyarlamada sömürgeci/sömürgeleştirilmiş romansın yer almamasını istiyoruz. Herhangi bir ateş ulusu üyesini diğer uluslarla eşleştirmek yanlış çünkü bu yerlilere karşı son derece saldırgan sömürgeci/sömürgeleştirilmiş dinamiğe uygun.

Avatar’ın daha önceki uyarlama girişimlerine dair de benzer endişeler mevcuttu. Ancak DiMartino ve Konietzko’nun Netflix’in yapımında yer alacağı haberi hayranların endişelerini epey dindirmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan çizgi dizinin yaratıcılarının projeden çekilmesi eski tartışmaları yeniden gün yüzüne çıkarmış görünüyor. 

DiMartino ve Konietzko’nun Netflix uyarlamasının çizgi dizinin orijinal örgüsünden nasıl saptığını açıklamaması karakterlerin etnik kökenlerinin ve yaşlarının yapımpa nasıl temsil edileceği konusunda epey tartışmaya açık bir boşluk bırakıyor. 

Bununla birlikte ikilinin projeden çekilmesi Netflix uyarlamasının bundan sonra izleyeceği yola da fazlasıyla gölge düşürüyor ve pek çok kişi yapımın beklenen başarıyı elde edemeyeceğini tahmin ediyor. 

Netflix’in hayranların baskısını göz önünde bulundurarak çok ciddi değişiklikler yapmayı tercih etmeyeceği olası görünüyor. 

 

Independent Türkçe, We Got This Covered

DAHA FAZLA HABER OKU