BM'ye bağlı mahkeme 'Hariri suikastı davası'nı görüştü: Suriye rejimi ve Hizbullah ile ilgili yeterli delil yok

Mahkeme, Hizbullah ve Suriye rejiminin bu suikastta yönetim olarak doğrudan yer alıp almadığına ilişkin yeterli delil bulunmadığını ancak sanıkların Hizbullah ile ilişkili olduğuna işaret etti

2005 yılında suikast sonucu öldürülen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri / Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kurulan Lübnan Özel Mahkemesi, Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 2005 yılında suikastla öldürülmesi davasının karar duruşmasını görüştü.

Hollanda’da görüşülen davada, duruşmaya katılmayan kaçak durumdaki Selim Cemil Ayyaş, Hüseyin Hasan Anisi, Hasan Habib Merhi ve Esed Hasan Sebra 2005 yılındaki Hariri suikastıyla suçlandı.

Mahkeme, Hariri suikastında olay mahallinin bozulduğunu ve Lübnan güvenlik güçlerinin belirli delilleri olay yerinden kaldırdığını ancak bunun nedeninin bulunmadığı bilgisini paylaştı.

Karar duruşmasında, suikastın hazırlık aşamasında sanıkların Hariri'nin konvoyunu takip etmek için sinyal ve telefon takibini rastlantısal olmayacak kadar sistemli ve kapsamlı şekilde yaptığı mahkeme heyetince kaydedildi.

Suikastın sanıklar tarafından işlendiğine dair mahkemede makul şüphenin ötesinde bir kanaat oluştuğu vurgulandı.

"Suriye rejimi ve Hizbullah ile ilgili yeterli delil bulunmuyor"

Seçimlere hazırlanan bir başbakanın öldürülmesini "şüphesiz bir politik eylem ve terör saldırısı" şeklinde niteleyen mahkeme, Hariri'nin seçimlere girememesinin "Suriye rejimi ve Hizbullah'ın çıkarlarıyla örtüşebileceğini" değerlendirdi. 

Suriye rejiminin ve Hizbullah'ın örgüt olarak bu suikastta yer alıp almadığına ilişkin yeterli delil bulunmadığına işaret eden mahkeme, Hizbullah ile ilişkili bu şahısların ise bu suikastta yer aldığını vurguladı.

Suriye'de 2016 yılında öldürülen suikast ekibinin lideri olduğu düşünülen Hizbullah'ın üst düzey ismi Mustafa Bedreddin'in, öldüğüne ilişkin mahkemeye yeterli delil sunulmasının ardından dosyasının düşürüldüğünün altı çizildi.

"Hariri davasında sanık bir grup değil, bireylerdir"

Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan ile başkent Beyrut'ta bir araya gelen Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Hariri suikastına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mikati, yazılı açıklamada, "Şehit Hariri'nin suikastıyla ilgili davada gerçek ortaya çıkacak ve sorumluluk tamamen bir gruba değil, sanıklara yüklenecek" ifadelerini kullandı.

Hariri davasında karar açıklandıktan sonra Lübnan'da sokakların da karışmayacağını savunan Mikati, böyle bir şey olmamasını temenni ettiğini ve Saad Hariri'nin de açıklama yaparken bu konuda dikkatli olacağını düşündüğünü aktardı.

Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nin, eski Lübnan Başbakanı Hariri'nin 14 Şubat 2005'te bir ton patlayıcıyla uğradığı suikast davasına ilişkin karar duruşması Hollanda'da bugün gerçekleştiriliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU