Bilim insanları bir kurbağa türünün “harem” kurduğunu keşfetti

Science Advances'ta yayımlanan çalışma ise polijininin tüm tetrapodlarda görüldüğünü ortaya koydu

Brezilya'nın Atlantik yağmur ormanlarında yaşayan kurbağaların, doğru koşullar altında polijini davranışı sergilediği görüldü (AFP)

Brezilya yağmur ormanında yaşayan bir kurbağa türü “harem” kurduğu bilinen ilk amfibi oldu. Söz konusu haremde bir erkek, kendisine sadık iki dişiyle çiftleşiyor.

AFP’ye konuşan zoolog Fabio de Sa, polijininin (erkeğin çok eşli olması) hayvanlar arasında en yaygın çiftleşme sistemlerinden biri olduğunu, daha önce kemikli balıklarda, sürüngenlerde, memelilerde, kuşlarda ve hatta bazı omurgasızlarda saptandığını ifade etti.

De Sa’nın liderlik ettiği, çarşamba günü Science Advances'ta yayımlanan çalışma ise polijininin tüm tetrapodlarda, yani tüm 4 ayaklı hayvanlarda görüldüğünü ortaya koydu.

ScienceAlert’e göre polijini, bir türün erkeklerinin dişiler veya su ve yiyecek gibi kaynaklar için rekabete zorlandığı durumlarda ortaya çıkma eğilimi gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu nedenle De Sa ve meslektaşları, Brezilya'nın Atlantik yağmur ormanlarında bulunan ve bereketli alanlarda çok eşli yaşadığı bilinen kurbağa türü Thoropa taophora’yı inceledi. 

Araştırmacılar söz konusu türün, doğru koşullar altında polijini davranışı gösterip göstermeyeceğini araştırdı.

Araştırma ekibi, bu kurbağaları yağmur ormanlarının dışındaki kayalık çıkıntılarda kameraya aldı. Bu noktalarda tatlı su üreme alanlarının nispeten az bulunduğu ve Güneş’e maruziyetin arttığı belirtiliyor.

Kaynak yetersizliğinin, tahmin edilebileceği üzere, kurbağalar üzerinde önemli etkileri oldu. Örneğin erkekler, üreme alanlarında devriye gezmeye başladı ve davetsiz misafirlere yönelik daha agresif tavırlar sergiledi.

Ancak araştırmacılar, bunların ötesinde bir etki tespit etti: Erkekler iki dişiyle çiftleşmeye başlamıştı. Bu dişilerden biri daha baskın, diğeri ise ikincil konumdaydı.

Videoda gördüklerini doğrulamak isteyen ekip, iki dişinin iribaşlarının aynı babadan olduğunu, baskın dişinin daha fazla yavruladığını tespit etti.

De Sa, “Bu ilişkide dişinin avantajı, dışarıda kalmak ve başka bir erkek bulamamak yerine kaliteli bir üreme alanı içinde var olabilmesi” diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU