Uluslararası Enerji Ajansı: Petrol talebindeki düşüş beklenenden de fazla olacak

IEA haziran ayında uçuş sayısının yüzde 80 azaldığını, temmuz ayında da bu seyrin yüzde 67 daha az uçuşla devam ettiğini açıkladı

Paris merkezli kuruluşa göre petrol piyasalarının yeniden dengelenmesi süreci "hassas" olacak (AP)

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Kovid-19 vakalarındaki son artışın ardından petrol talebinin bu yıl beklenenden daha fazla düşeceğini öngördü.

IEA, 2020 tahminlerini günde 140 bin varil azaltarak günde 91,9 milyon varile düşürdü. Bu, geçen yıla göre 8,1 milyon daha az varil petrol anlamına geliyor.

IEA, uçuş sayılarındaki büyük düşüşün talepteki azalmada büyük rol oynadığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nisan ayında havayoluyla katedilen toplam kilometre sayısı geçen yıla göre neredeyse yüzde 80 azalmıştı, temmuz ayındaysa söz konusu fark hala yüzde 67'ydi.

IEA raporunda "Havacılık ve karayolu taşımacılığı sektörü, ki her ikisi de petrol tüketiminin temel bileşenleridir, zorlanmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Kamyon seferlerinde artışa neden olan sanayi ve e-ticaret sektöründeki toparlanmanın, jet yakıtı talebindeki düşüşü telafi etmesi bekleniyor.

IEA genel talebin toparlanacağını fakat petrol tüketiminin gelecek yıl da 2019 seviyelerinin altında kalacağını öngörüyor.

Yolculuk sayılarındaki artışa rağmen IEA'nın verileri, birçok bölgede platoya ulaşılmasıyla birlikte Kovid-19'un hareketlilik gerektiren davranışlarda uzun vadeli değişikliklere yol açabileceğine işaret ediyor.

Haziran ayında arz talebi aşmış olsa da IEA, bunun yıl içinde kullanımın artması ve üretimde kesintilerin devam etmesiyle birlikte tersine döneceğini tahmin ediyor.

Bununla birlikte IEA, bazı petrol üreticisi ülkelerdeki üretim artışı ve gelecekteki talep konusundaki belirsizlik nedeniyle, petrol piyasalarının yeniden dengelenmesi sürecinin "hassas" olacağını belirtti.

ABD, Kanada ve Brezilya'da petrol üretiminin toparlandığını ve eş zamanlı olarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden üreticilerin ve Rusya gibi müttefiklerin üretim kesintilerini azalttığını bildiren IAE, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak'a atıfta bulunarak şu ifadeleri de kullandı:

Ne var ki, şimdiye kadar kotalarına uymayan ülkeler, kotalarını uygun hale getirecek kadar düşürecek olursa, küresel petrol arzı önemli ölçüde yükselmeyebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU