İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: İlhaktan vazgeçmedim

ABD Başkanı Trump'ın talebi doğrultusunda ilhak planını ertelediklerini söyleyen Netanyahu, "Batı Şeria'yı ilhak planı hala masada, hala gündemde" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Reuters

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria topraklarının bir kısmını ilhak etme konusunda kararlılığını yineleyerek süreçten vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Netanyahu, bu akşam yaptığı bir konuşmada, ilhak konusunun masada kalacağını ve hala gündemde olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı, "ABD Başkanı İsrail'den ilhak konusunu bir süre askıya almasını istedi. Arap ülkeleriyle barışalım istedik, eminim diğer ülkelerle de olacak. Halk barış istiyor ve barış için dua ediyor" ifadelerini kullandı.

BAE ile yapılan anlaşmaya ilişkin ise Netanyahu, "BAE ile kapsamlı ilişkiler kurduğumuz bu tarihi günde, Şeyh Zayid ve liderliğindeki BAE vatandaşlarına diyorum ki; barış sizinle, barış bizimle olsun" şeklinde konuştu.

Netanyahu, anlaşma şartlarının şimdlilik gizli tutulduğunu, önümüzdeki dönemlerde Tel Aviv-Abu Dabi arasında direkt uçuşların ve büyük yatırımların başlayacağını duyurdu.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı'nın talebi doğrultusunda ilhak planının ertelendiğini duyurmuştu.

Trump ise, erteleme kararını "İsrail'de barışı sağlamak için büyük bir olay" sözleriyle değerlendirmişti.

İsrail'in Batı Şeria'daki bölgeleri "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da açıkladığı sözde Orta Doğu Barış Planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hâkimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

Netanyahu, 1 Temmuz'dan itibaren "ilhak" planını devreye sokmayı hedeflemiş, ABD yönetimi ise planın uygulanmasında aceleci davranılmamasını istemişti.

İsrail'de Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Bölgesel İş birliği Bakanı Ofir Akunis, 1 Temmuz'da İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan bazı bölgeleri Temmuz ayı başlangıcından itibaren "ilhak" etme planının ilerleyen bir tarihe ertelendiğini belirtmişti. Plana son halinin verilmesi için İsrail ve ABD'li yetkililerin görüşmelere devam ettiğini kaydeden Akunis, planın temmuz sonunda hayata geçirilmesini beklediğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU