Pentagon’dan çağrı: ABD, Doğu Akdeniz'deki tansiyonun düştüğünü görmek istiyor

Pentagon Sözcüsü hem Türkiye hem de Fransa'nın "oldukça önemli NATO müttefikleri" olduğunu vurguladı

Fotoğraf: AA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Doğu Akdeniz'deki gerginliğin düştüğünü görmek istediklerini belirterek, Fransa ve Türkiye'ye "anlaşmazlıklara bir çözüm bulmaları" çağrısı yaptı. 

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Türkiye hem de Fransa'nın "oldukça önemli NATO müttefikleri" olduğunu vurgulayan Hoffman, "ABD, Doğu Akdeniz'deki tansiyonun düştüğünü görmek istiyor" dedi. 

Hoffman, "Fransa ve Türkiye'yi birlikte çalışmaya devam ederken ve daha az iş birlikçi bir ortamda savaş gemileri ya da hava araçlarına sahip olma zorunluluğu barındırmayan çözümler bulurken görmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye Navtex ilan etmişti

Türkiye, Oruç Reis gemisinin 10 ile 23 Ağustos tarihleri arasında Doğu Akdeniz'de sismik araştırma yapacağını belirterek Navtex ilan etmiş ve diğer gemilerden 6 deniz mili açıktan geçmelerini istemişti.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki ülkenin daimi askeri iş birliği çerçevesinde Türkiye'nin NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan ettiği sahayı da kapsayan bölgede bugün ortak askeri tatbikat icra ettiği kaydedilmişti.

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyetleri için Türkiye'nin ilan ettiği Navtex'in ‘yasa dışı’ olduğunun nitelendiği açıklamada, tatbikat çerçevesinde Fransa'ya ait iki Rafale uçağının Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nü kullandığı belirtilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU