'Çığır açan' diyabet tedavisi böbrek ve kalp hastalığı ölümlerini 3’te bir azalttı

2035’te dünya çapında 5 milyon insanın böbrek yetmezliği yaşayacağı düşünülüyor

Milyonlarca böbrek hastası kanlarının temizlenmesi için saatlerce diyaliz merkezinde kalıyor

Milyonlarca insan "21. yüzyılın salgını" diye bilinen diyabete bağlı böbrek hastalığından çığır açan yeni bir tedaviyle korunabilecek.  

Avustralya ve İngiltere'de yapılan araştırmalar, günde bir kez alınan kan şekeri düşürücü bir etken madde olan canagliflozin içeren ilaçların diyabet hastalarında böbrek yetmezliği ve buna bağlı ölümleri 3’te bir oranında azalttığını gösterdi.

Canagliflozin'in etkilerini test etmek amacıyla araştırmacılar 34 ülkeden 4 bin 401 diyabet ve böbrek hastasını inceledi. Çalışmada, rastgele seçilen hastalara sıradan diyabet tedavilerine ek olarak canaglifozin veya plasebo verildi. Deney canaglifozin'in yüksek başarı oranı nedeniyle diğer hastaların plasebo almasının etik olmayacağı gerekçesiyle planlanandan erken sonlandırıldı.

New England Journal of Medicine adlı bilimsel yayında yer alan bulgular, plasebo grubuna kıyasla böbrek yetmezliği ve ölüm oranlarının 2 buçuk yıl zarfında yüzde 34 oranında düştüğünü gösterdi.

Kalp yetmezliğine bağlı hastane yatışları yüzde 39, kalp hastalıklarına bağlı gelişen kalp krizi, felç ve ölümlerse yüzde 20 daha düşük gerçekleşti.

George Küresel Sağlık Enstitüsü İcra Direktörü ve çalışmanın başyazarı Profesör Vlado Perkovic konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünyada 400 milyondan fazla insan diyabet hastası ve bunların yaklaşık yüzde 40'ı böbrek hastalığına yakalanacak" dedi.

Perkovic bir kez böbrek hastalığına yakalanılması durumunda böbrek yetmezliği, kalp krizi, felç ve ölüm riskinin çok yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Meg Jardine de, “Ortaya koyduğumuz şey, bu ilacın sadece diyabet hastalarını yalnızca böbrek yetmezliğinden değil, aynı zamanda kalp hastalıkları, kalp yetmezliği ve diğer kardiyovasküler komplikasyonlardan da koruduğudur” şeklinde konuştu.

Jardine sözlerini şöyle sürdürdü:

“En önemlisi bu, böbrek fonksiyonları halihazırda azalmış ve özellikle yüksek risk altındaki insanlara yardımcı oluyor. 2035’te dünya çapında 5 milyon insanın böbrek yetmezliği yaşayacağı düşünüldüğünde bu büyük bir atılım."

Diyabetik böbrek hastalığı, yıllar boyunca iyi düzenlenememiş kan şekerinin böbreklerdeki kan damarlarına hasar vermesi ve böbreklerin kanı tuz, protein ve zarar verebilecek diğer atık ürünlerden temizleme yeteneğini kaybetmesi sonucu meydana geliyor.  

Bir dizi kardiyovasküler rahatsızlığa bağlı ölüm riskini artıran böbrek yetmezliği hastaları, kanlarının temizlenmesi için düzenli diyaliz seanslarına ihtiyaç duyuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU