Diyarbakır'da düğün salonları kepenk kapatıyor

Kentte pandemi nedeniyle dört ay kapalı kaldıktan sonra 1 Temmuz'da yeniden açılan düğün salonu sahipleri, işletme ruhsatı olmayan kafe, lokanta ve otoparkların korsan düğün organizasyonu yapması nedeniyle iflasın eşiğine geldi

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de en çok vakanın görüldüğü ilk beş kent arasında yer alan Diyarbakır'da koronavirüs pandemisiyle mücadele devam ederken, düğün salonu sahipleri, bu süreci fırsata dönüştüren kimi işletmeler nedeniyle zor günler yaşıyor.

Kapalı alanda pandeminin yayılma riskini gerekçe gösteren kimi işletmeler, ruhsatı olmamalarına rağmen düğün, kına, nişan, mevlit, sünnet gibi organizasyonlar yapmaya başladı.

Bu duruma tepkisini dile getiren Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Genel Başkan Yardımcısı ve Alyans Düğün Salonu Sahibi Murat Kaçar, kentteki tüm düğün salonu işletmecilerinin iflasın eşiğine geldiğini söyledi.
 

DÜSOİŞ Genel Başkan Yardımcısı Murat Kaçar.jpg
DÜSOİŞ Genel Başkan Yardımcısı Murat Kaçar / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Korsan işletmelere dikkat çekmek için üç gün kepenk indiriyoruz"

Pandemi süreciyle birlikte Türkiye'deki tüm düğün salonları 4 ay boyunca kapalı kaldı. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle birlikte 1 Temmuz itibarıyla yeniden faaliyete başladı.

Kaçar, salonun kapalı kaldığı 4 aylık süreçte karşı karşıya kaldıkları zorlukları şu sözlerle anlattı:

Çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu süreçte işletme ruhsatı olmayan birçok kafe, restoran, çay bahçeleri, balıkçılar, artık herkes otoparklarında düğün yapmaya başladılar. Biz düğün saloncuları, her gün denetime tabi tutulan, resmi işletme belgesi olan profesyonel işletmeleriz. Yalnız demiz sözünü ettiği işletmeler denetime tabi tutulmadıkları için Diyarbakır'da vaka sayısının artmasına neden oldular.


Düğün salonlarına siyah bayrak asacaklar

DÜSOİŞ Genel Başkan Yardımcısı Murat Kaçar, bugünden itibaren Türkiye'de bir ilke izma atarak, kentteki tüm düğün salonlarına siyah bayrak asacaklarını ve üç gün boyunca kepenk açmayacaklarını söyledi.

Kaçar, kepenk kapatma kararını şu sözlerle açıkladı:

Biz, korsan düğün organizasyonları yapanlara karşı duyarlılık yaratmak, Valilik ve İl Pandemi Kurulu'nun dikkatini çekmek için üç gün boyunca düğün salonlarımızı kapatma kararı aldık. Bu üç günlük süreçte iş yerlerimize siyah bayrak asacağız.
 

aa1.jpg
Fotoğraf: AA


İçişleri Bakanlığı genelgeyle uyarmıştı

İçişleri Bakanlığı, 24 Haziran'da il valiliklerine gönderdiği genelgede, tüm düğün salonları için pandemi tedbirlerinin alınmasını ve belirtilen uyarılara riayet edilmesini istemişti.

İşte o tedbirler:

- Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak.

- Düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak.

- Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.

- Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 C'den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak.  Ateş ölçen personel/sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.

- Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi,  kantin/kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak. Teması mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmaları ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanacak. 

- Her masada yeterli sayıda en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

- Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanacak.

- Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU