Babacan'dan IMF açıklaması: İhtiyaç olmadığı için borç verilmedi; içi boş bir tartışma yaşanıyor

DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geldi. Babacan, ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadığı IMF polemiğine de değindi

Fotoğraf: İYİ Parti Basın Ofisi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, beraberindeki heyetle DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyaret etti.

Görüşmenin ardından iki lider kısa süren ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısında konuşan Meral Akşener, "Hayırlı olsun ziyareti yaptık, gelecek hafta da Gelecek Partisi'ni ziyaret edeceğiz" dedi.

babacan 33.jpg
Babacan, Akşener'e İYİ Parti logolu plaket hediye etti / Fotoğraf: DEVA Partisi Basın Ofisi

 

Akşener, DEVA Partisi'nin kuruluşunun siyasetteki rekabeti artırarak daha fazla çalışma iştiyakı doğurcağını söyledi. Akşener, şöyle konuştu:

"DEVA Partisi'nin kuruluşunu olumlu karşıladığımı söylemiştim. Çünkü siyasetteki rekabet seçmen üzerindeki daha fazla çalışma iştiyakını getireceği için çok olumlu buluyorum demiştim. Tekrar hayırlı olsun ve başarılar dilemek için buradayız. Karşılıklı olarak partilerimizin kuruluş aşamalarını da paylaştık. Memleket meselelerini, dış politikada olan biteni bir yönetim anlayışı üzerinden tahlil ettik"

Cumhur İttifakı'ndan DEVA Partisi'ne davet gelirse yanıt ne olur?

DEVA Partisi'ne yönelik Cumhur İttifakı'ndan bir davet gelmesi durumunda ne yapacakları sorusuna yanıt veren  Genel Başkan Ali Babacan, şunları söyledi:

"Teşkilatların kurulma aşamasında olan bir partiyiz. Odaklanmamız hem bir yandan memleketimiz için çözümler üretmen, politika üretmen, öte yandan da 81 il ve 921 ilçedeki teşkilatlarımızın tamamlanması. Şu anda odaklandığımız konu bu"

ggh.jpg
Fotoğraf: DEVA Partisi Basın Ofisi

 

Bahçeli'nin açıklamaları

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem özlemleri boşuna bir taleptir" açıklamasını değerlendiren Akşener, "Biz hiçbir siyasi partinin genel başkanına bugüne kadar ita amirliği yapmadık parmak da sallamadık. Dolayısıyla Sayın Bahçeli'nin Türkiye'ye dair görüşlerini anlatma hakkına sahiptir. Biz de bu hakka saygı duyuyoruz. Dolayısıyla bu konuda söyleyecek bir sözüm yok" açıklamasını yaptı.

Babacan Bahçeli'ye yanıt vermedi: Vatandaşlarımızın sorunlarıyla meşgulüz

Babacan ise Bahçeli'nin açıklamalarına yanıt vermek istemedi. "Vatandaşlarımızın sorunlarıyla meşgulüz" diyen Babacan, şöyle devam etti:

"Biz yepyeni bir siyasi tarz, siyasi üslup inşa ediyoruz. Bugünkü açıklamanın o tarzda bir üsluba direk cevap verme konusunda da açıkçası çok olumlu bakmıyoruz. Biz tamamen vatandaşlarımızın sorunlarını iyi tahlil ve analizle meşgulüz. Halkımızın gerçekten hissettiği sorunlar nedir diye bakıyoruz ve bu sorunlara çözüm üretmenin gayreti içerisindeyiz"

Cumhurbaşkanı ile yaşanan IMF tartışması: Borç verildi mi verilmedi mi üzerinden içi boş bir tartışma yaşanıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaşadığı "IMF'ye borç verme" polemiğine değinen Babacan, şöyle konuştu:

"O yılların basın kayıtlarına bakarsanız her şey ortada. 2008-2009 küresel krizinden sonra Uluslararası Para Fonu ve uluslararası finans kuruluşlarının kaynak ihtiyacı ortaya çıktı. İleride muhtemel daha fazla ihtiyaç olabilir gerekçesiyle yeni mekanizmalar oluşturuldu. Bu mekanizmaların oluşturulmasında aktif olarak içerisindeydik. Bu olası daha büyük krizlere karşı oluşturulan kaynak hazırlığına Türkiye de katkıda bulundu. Bizim Merkez Bankamızlaa IMF arasında yapılan bir protokelle ihtiyaç duyulması halinde 5 milyar dolara kadar kredinin kullanılabileceğine ilişkin bir sözleşme yapıldı. Ancak bir ihtiyaç oluşmadığı için Türkiye o rakamı IMF'ye kullandırmadı. İhtiyaç olsa, biz bunu kullandırırız diye sözleşme imzaladık. Borç verildi mi verilmedi mi üzerinden içi boş bir tartışma yaşanıyor. O günkü gücü Türkiye'nin kendinde görmesi olumlu bir gelişmedir. Ama kullanılmayan bir kredidir özü budur"

İki lider, basın açıklamasının ardından toplantı salonundan ayrıldı.

Akşener'in gelecek hafta Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret edeceği öğrenildi.,

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU