Mısır’da cinsel saldırı iddiaları cezasız kalınca sosyal medyada ifşa kampanyası başlatıldı

Kampanyayı yürüten hesaplardan birinin yöneticisi, “Babanız zengin ve güçlüyse bu işlerden kolayca sıyrılıyorsunuz. Şu an tek çözüm, bunları internete vermek” dedi

2014'te kadınlara yönelik cinsel saldırı ve tecavüz olaylarına tepki için düzenlenen bir gösteri (Reuters)

Mısır’da kadınlara karşı cinsel saldırı ve tecavüz suçlarının cezasız kalmasına yönelik eleştiriler artarken bu sorunlara çözüm arayışı sosyal medya platformlarına taşındı.

Guardian’ın haberine göre sayıları gittikçe artan hesaplar, mağdurların ifadelerini toplayıp tacizcilerin yaptıklarını ifşa ediyor.

“Kahire tacizcileri” adlı Kanada merkezli Instagram hesabını yöneten bir kişi, bu meseleyle mücadelenin tek yolunun internet ve sosyal medya sayfaları olduğunu söylüyor.

Guardian’ın güvenlik gerekçesiyle yalnızca ön ismini verdiği Ahmed, “Yozlaşmışlık var. Babanız zengin ve güçlüyse bu işlerden kolayca sıyrılıyorsunuz. Şu an tek çözüm, bunları internete vermek” diyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu konuda paylaşım yapan Instagram hesaplarının yöneticileri gelen tehditler üzerine hesapları kapattıklarını söylerken, bu sürecin Ahmed dahil diğerlerini kampanyaya devam etmek için başka hesaplar açmaya sevk ettiği belirtiliyor.

Aktivistler ve feminist eylemciler, Mısır yasalarının cinsel saldırı ve taciz konularında sınırlı düzeyde yardım isteme imkanı tanıdığını ifade ederken, kadınların ve genç kızların başlarından geçenleri bildirmede çetin bir mücadeleyle karşı karşıya kaldığını ve bu kişilerin olan bitenin toplumsal sonuçlarına da katlamak zorunda bırakıldığını vurguluyor.

Mısır’da yakın zamanda, mahkemelerde mağdurların isimlerinin gizli tutulması ve şahit ifadelerinin savcılıklara elektronik olarak bildirilmesi gibi yöntemler konuşulsa da gözlemciler kadınların yaşadığı cinsel saldırı ve tacizi polise güvenle bildirmesi ve zanlıların adalet önünde hesap vermesi konusunda atılması gereken daha birçok adım olduğu kaydediyor.
 


2013’te yapılan bir ankete katılan Mısırlı kadınlar ve genç kızların en az yüzde 99,3’ü hayatlarının bir bölümünde tacize maruz kaldıklarını belirtmişti.

Mısırlı yetkililer cinsel saldırıların bildirilmesine dair duruşlarında değişikliğe gitmiş olsa da nisan-temmuz döneminde TikTok fenomeni 8 kadın “ahlaksızlık”, “sefahat” ve “Mısır aile değerlerini ihlal etmek” gibi suçlamalarla tutuklanmıştı. İçlerinden ikisi, “insan kaçakçılığı” iddiasıyla iki yıl hapis cezasının yanı sıra para cezasına çarptırılmıştı. Cinsel saldırıya uğradığını öne süren bir kadınsa, kendisine saldırdığı iddia edilen kişilerle birlikte tutuklanmış ve “sefahate teşvikle” itham edilmişti.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU