İYİ Partili Türkkan: Okulların açılması ekim başına ertelenmeli

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) küresel girip salgını genelgesine aykırı hareket ettiğini savunan İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, yeni eğitim-öğretim dönemine hazır olunmadığı savundu

Türkkan: Acil olarak Eğitim Bilim Kurulu Oluşturulmalı / Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında eğitim-öğretim döneminin 31 Ağustos'ta, özel okulların ise 17 Ağustos'ta ders başı yapacak olmasına tepki göstererek, Mİlli Eğitim Bakanlığı kararını eleştirdi.

"Devlet okulunda okuyan çocuklarımız daha mı kıymetsiz?"

Birçok özel okulun normal takvimden erken açılarak telafi eğitimi yapacaklarını belirten Türkkan, "Devlet okulunda okuyan çocuklarımız daha mı kıymetsiz, Devlet okulundaki eğitim daha mı niteliksiz?" diye sordu.

"18 milyon öğrencinin sorumluluğu sizin omuzlarınızda"

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'a da seslenen Türkkan, "Sayın Bakan; 'Dışarıya adım atan herkes, 18 milyon öğrencinin sorumluluğunu omzunda hissetmek zorunda' dedi. Hayır Sayın Selçuk. 18 milyon öğrencinin sorumluluğu sizin omuzlarınızda. Siz hissetmek zorundasınız" ifadelerini kullandı.

"Milli Eğitim Bakanlığı, Küresel Grip Salgını genelgesine aykırı hareket ediyor"

Birçok gencin virüs taşıdığından habersiz olduğunu ve semptom göstermediğini belirten Lütfü Türkkan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 12 Nisan 2019’da Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Küresel Grip Salgını genelgesine aykırı hareket ettiğini öne sürdü:

Daha önce hazırlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı’nda ne diyor biliyor musunuz? 'Aşının henüz ülkemizde bulunmadığı dönemde, enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemlerini uygulayarak; enfeksiyonun toplumda yayılmasını azaltmak, enfekte olacak kişi sayısını ve pandemi nedeniyle ortaya çıkacak vakaları azaltmak mümkündür.' Hal böyleyken okulları açma ısrarınızın sebebi nedir Sayın Ziya Selçuk? Aşıyı geliştirdiniz ya da etkin bir tedavi yöntemi buldunuz da bizim mi haberimiz yok?

"Tehlikenin farkında mısınız Sayın Bakan?"

ABD'deki bir yaz okulunda derslerin açık havada yapılmasına rağmen virüs taşıyan bir çocuğun diğer kişilerin yüzde 44’ünü enfekte ettiğini belirten Lütfü Türkkan,

"Yani çocuklar bulaştırıcıdırlar. Kimse çocuğunu bu şartlarda okula göndermeyi düşünemez. Tehlikenin farkında mısınız Sayın Bakan?" diye sordu.

"Acil olarak bir Eğitim Bilim Kurulu Oluşturulmalı"

Mevcut durumda 15 milyon 88 bin örgün eğitim öğrencisinin 571 bin derslikte eğitim gördüğünü, sosyal mesafeye göre 10 kişilik sınıflarda ikili eğitim-öğretim görülecekse en az 366 bin dersliğe daha ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Türkkan, "Mevcut derslik sayısı korunarak eğitim öğretim yapılmaya devam edilirse okulların üçlü eğitime geçmesi gerekiyor. Mevcut duruma göre Sağlık Bakanlığı’nın ortaya koyduğu 1 metrekare sosyal mesafe şartını sadece imam hatip liseleri sağlıyor.  Ayrıca tüm okulların ikili öğretime geçtiği varsayıldığında yüz binlerce öğretmene ihtiyaç duyulacak. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği ideal şartların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yerine getirilmesi mümkün değil. Yapılması gereken gayet net: Acil olarak bir Eğitim Bilim Kurulu oluşturulmalı" dedi.

 

"Okulların açılması ekim ayı bşaına ertelenmeli"

Vaka artışı göz önünde bulundurularak, Eğitim Bilim Kurulu’nun da görüşü alınarak, okulların açılmasının ekim ayı başına ertelenmesi gerketiğini savunan Türkkan, aksi takdirde aylardır gösterilen tüm emeklerin boşa gideceğini öne sürdü.

"Hastalıkla ilgili böyle bir pazarlık belgesi zaten başlı başına utanç vesikasıdır"

İYİ Parti Grup Başkanvekili, "Okulların açılmasıyla başlayacak olan salgının yayılma riskini velilerden istediğiniz taahhütname ile de ortadan kaldıramazsınız. Hastalıkla ilgili böyle bir pazarlık belgesi zaten başlı başına utanç vesikasıdır. Koronavirüs belirtisi gösteren öğrenciyi okula göndermeyecekleri konusunda velilerden istenen imzalı taahhütname ile olmaz bu iş" sözleriyle Bakan Ziya Selçuk'a da uyarıda bulundu.

Öğretmen ve öğrenci sayısının yaklaşık 18 milyonu bulduğunu belirten Türkkan, "Bu durumda her gün neredeyse 18 milyon adet maske çöpe atılacak.  Peki o kadar maskeyi kim karşılayacak? Maske dağıtmayı beceremeyen Hükümet mi? İlkokul çağındaki çocukların sosyal mesafeye uymasını nasıl bekleyebilirsiniz? Çocuk onlar. Şakalaşırlar, birbirlerinin maskelerini bile takabilirler. Teneffüse koşarak beraber çıkabilirler. Birbirinin yiyeceklerini paylaşabilirler. Kısaca çocukları durduramazsınız" yorumunu yaptı.

Türkkan'dan özel okullara "zamlı fiyat" tepkisi

İYİ Parti Grup Başkanvekili MEB'in yeni eiğim-öğretim dönemine hazırlıksız olduğunu da öne sürdü:

Kimse kimseyi kandırmasın. Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim öğretim dönemine hazırlıksızdır. Endişeleri giderememiştir.

Özel okulların uzaktan eğitimde maliyetlerinin düşmesine rağmen bunu fiyatlara yansıtmadığını, hatta zamlı fiyatlar talep ettiklerini ifade eden Türkkan, "Maliyetler düşmesine rağmen özel okullar ücretlerine niye zam yaptı? Tekrar uzaktan eğitime dönme ihtimali olmasına rağmen ücretlere zam yapılması hangi gerekçeye dayanıyor? Kısaca el insaf" dedi.

"Görülüyor ki özel okul lobileri Milli Eğitim Bakanlığı koridorlarında oldukça etkin"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın velileri yalnız ve sahipsiz bıraktığını savunan Lütfü Türkkan, "Anne babalar kime güvensin? Çocukları aylardır uzaktan eğitim aldıkları halde ücretlerini tıkır tıkır alan özel okullara mı? Yoksa kendisi de bir özel okul sahibi olan Milli Eğitim Bakanı’na mı? Görülüyor ki özel okul lobileri Milli Eğitim Bakanlığı koridorlarında oldukça etkin" yorumunu yaptı.

"Oluşacak öğretmen ihtiyacı için yeni bir öğretmen ataması yapacak mısınız?

Son olarak Türkkan, "Okullarımızda uygulanması istenen sosyal mesafe kuralı tam olarak uygulanabilecek mi? Bütün okullarımızdaki sınıfların metrekareleri buna uygun mu? İkili öğretime geçilirse doğacak yeni derslik ihtiyacı karşılanabilecek mi, nasıl karşılanacak? Ve bu durumda oluşacak öğretmen ihtiyacı için yeni bir öğretmen ataması yapacak mısınız?" diye sordu.

DAHA FAZLA HABER OKU