Elon Musk tünel kazma girişimini büyütmek için onay aldı

Boring Company, Hızyuvar (Loop) sisteminin Las Vegas'taki yolculukları 10 kat hızlandıracağını söyledi

Boring Company "iç bayıltıcı trafik" sorununu tüneller kazarak çözmeyi hedefliyor (Boring Company)

Elon Musk'ın tünel girişim şirketi  Boring Company, Las Vegas'ın altındaki ulaşım ağını genişletmek için onay aldı.

Hızyuvar ağı şimdi Las Vegas Kongre Merkezi'nin (LVCC) yakınındaki Resorts World'deki bir istasyonu da içerecek. Sistemin bu sene içinde açılması bekleniyor.

Musk, ilk ticari Hızyuvar istasyonunun planlarını geçen ay paylaşmış, yolcuları kongre merkezinin bir tarafından diğerine yaklaşık 1,7 kilometrelik yolda taşımada kullanılacak Tesla Model 3 elektrikli arabaları için ayrılmış park yerlerini göstermişti.

Bu, Musk'ın 2016'da, memleketi Los Angeles'taki trafikten duyduğu sıkıntı sonucunda kurduğu Boring Company'nin ilk ticari girişimi.

Girişim şirketi, mevcut tünel kazma teknolojilerinin zaman ve masrafını 10 misli azaltarak şehir içi ulaşıma yeni bir radikal alternatif sunabileceğini iddia ediyor.

Tesla ve SpaceX'in de yöneticisi Musk'a göre yeraltı ağları mevcut ulaşım altyapısına da müdahale etmeyecek.

Boring Company'nin internet sitesinde, "İç bayıltıcı trafik sorununu çözmek için yolların üç boyutlu hale gelmesi şart" ifadesi yer alıyor.

Seviyelerce derinleşen geniş bir tünel ağının, herhangi bir şehirdeki tıkanıklığı azaltmada yardımı olacaktır. Bir şehir ne kadar büyürse büyüsün daha fazla seviye her zaman eklenebilir.

Clark County komisyon üyeleri, Las Vegas projesine son eklentiyi perşembe günü duyurdu, inşaatın yıl sonunda başlaması bekleniyor.

Las Vegas Resorts World yöneticisi Scott Sibella, "Önerdiğimiz yolcu istasyonu ve tünel projesinde ilerlemek için ilçe komisyonundan onay almanın heyecanını yaşıyoruz ve kongre misafirlerimizle ziyaretçilerimiz için yenilikçi bir ulaşım çözümü yaratmada sonraki adımları atmaya sabırsızlanıyoruz" dedi.

Duyurunun ardından Musk şöyle Twitter hesabından şunları yazdı: "Bu harika olacak."

LVCC Hızyuvarı bittiğinde McCarran Uluslararası Havaalanı'na kadar uzanabilir ve yolcuları Las Vegas Strip bölgesinin altından saatte 250 kilometreyi bulan hızlarda taşıyabilir.

Boring Company'e göre trafiğin yoğun olduğu saatlerde Strip bölgesinin bir ucundan diğerine gitmek 30 dakikadan yalnızca 3 dakikaya indirilebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket an itibarıyla Şikago ve Los Angeles da dahil olmak üzere ulaşım altyapısını geliştirmek için ABD'nin dört bir yanındaki diğer şehirlerle görüşüyor.

Prototip bir tünel, şirketin Los Angeles'taki merkezinde zaten kazılmış ve test edilmişti. 2018'de yapılan bir tanıtım gösteriminde bir Tesla aracı yaklaşık 1,7 kilometrelik tünel boyunca kayan tekerlekler üzerinde taşınmıştı. Buranın inşaatı 10 milyon dolar (yaklaşık 73 milyon TL) tutmuştu.

Boring Company'nin internet sitesine göre mevut birçok projenin maliyeti herhangi bir yerde yaklaşık 1,7 kilometre başına 100 milyon (yaklaşık 730 milyon TL) ve 1 milyar dolar (yaklaşık 7 milyar 30 milyon TL) arasında.

Las Vegas Kongre ve Ziyaretçiler Kuruluşu (Las Vegas Convention and Visitors Authority) bu yıl, LVCC'nin altındaki Hızyuvar'ın inşasının 52,5 milyon dolara (yaklaşık 383 milyon TL) mâl olduğunu açıklamıştı.

Günde yaklaşık 30 metrelik ilerlemeyle inşa edilen proje, tamamladığında saatte 4 bin 400 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU