Google akıllı hoparlörlerinin evleri "yanlışlıkla" dinlediğini açıkladı

Kullanıcılar, Google Home hoparlörleri duman alarmlarını veya cam kırılma seslerini duyduğunda bildirimler aldı

Google cihazlarında daha önce benzer bir hata daha yaşanmıştı (Reuters)

Google, Google Home kullanıcılarının evlerindeki eşyaların seslerini dinlemeye olanak sağlayan özelliği yanlışlıkla etkinleştirdi.

Bir Reddit kullanıcısı, akıllı hoparlörün telefonuna yemek pişirirken duman alarmının çalıştığına dair uyarıda bulunan bildirim gönderdiğini fark etti.

Google Home cihazları genelde sadece "Tamam, Google" veya "Hey, Google" gibi aktif "harekete geçirici sözcüklere" karşılık veriyor. Fakat bu örnekte Reddit kullanıcısı hoparlörün pasif bir sese kulak verdiğini ve "aptal duman detektörlerini akıllı yaptığını" yazdı.

Başka kullanıcılar cam kırılması, baloncuklu naylon patlaması, hava kompresör haznesi sesleri için ve alarma benzeyen başka yüksek perdeli seslerden uyarılar aldıklarını bildirdi.

Google'ın sözcüsü Protocol'a yaptığı açıklamada, yakınlarda yapılan yazılım güncellemesinin özelliği kazara etkinleştirdiğini, güncellemenin an itibarıyla geri alındığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özellik daha üst düzey güvenlik sunsa da bedeli mahremiyetin azalması. Google, akıllı hoparlörlerinin kullanıcıları yalnızca harekete geçirici sözcüklerle dinleyeceğini epey katı biçimde belirtmişti.

Çevresel gözetimin başka gerekçelerle kullanılması, Google'ın gelecekte neleri izlemek için izin isteyeceği hakkında sorgulamaların önünü açabilir, özellikle de kullanıcıların rıza vermesinin önündeki tek engelin çok az kişinin okuyacağı gizlilik politikaları olması göz önüne alındığında.

Bu özelliğe sahip tek şirket Google değil. Amazon'un Echo hoparlörlerine Alexa Guard adında benzer bir özellik 2018'de eklenmişti.

Şüpheli gürültüleri dinlemenin yanı sıra Alexa insanların fısıldayıp fısıldamadığını da anlamak için kontrol ediyor. Eğer kullanıcılar fısıldıyorsa, normalden daha kısık sesle karşılık veriyor.

Ne var ki, özelliğin sürekli etkin olmasından ziyade kullanıcıların Alexa Guard'ı evden çıkarken sesle etkinleştirmesi gerekiyor.

Bu, Google'ın, kullanıcılarının haberdar olmadığı bir mikrofon özelliğini etkinleştirdiği ilk sefer değil. 2019'da şirket Nest Secure alarm sistemlerine gizli mikrofonlar yerleştirmişti ama bu eklemeye ürün paketinde ve internet sitesinde bir "kazadan" dolayı yer verilmemişti.

Google, eklemenin "sır tutulmasının hiçbir zaman niyet edilmediğini" söylese de kullanıcılar şirketin kendilerini muhtemelen dinliyor olabileceğini Google, cihazın Google Assistant özelliğini kullanmasına izin veren güncellemeyi duyurana kadar henüz fark etmişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU