TFF, Fenerbahçe’nin kredi kartını kapattı

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Türkiye futbol Federasyonu (TFF) harcama limitlerini açıkladı ve Fenerbahçe’ye “bu ligde oynama” dedi kibarca.

Fenerbahçe’nin harcama limitlerini TL bazında yüzde 25, euro bazında ise yüzde 45 düşürerek, “Oynayacaksan da genç takımla oynayabilirsin ancak” dedi.

Açıklanan harcama limitleri ile Fenerbahçe’nin transfer yapması bir yana mevcut kadrosunu bile küçültme zorunluluğu var. Ne kadar futbolcu satarsa satsın, takımın maliyetini, her şey dahil 18 milyon euroya düşürmek zorunda. 

TFF’nin harcama limitleri ile geçen yıl 2,1 milyar TL’lik 18 takımlı toplam harcama limiti, 21 takımlı lige 2,5 milyar TL olarak verilmiş.
 


Bu sezon geçen sezona göre 10 kulübün limitlerinde azalırken 8 kulübün limitinde ise artış görülüyor. Fakat en büyük kısıtlama ise Fenerbahçe’de.

Profesyonel futbolcu ücret giderleri, A Takım Teknik Kadro ücret giderleri, menajer ücret giderleri ve vergiler, bu 18 milyon euronun içinde olması gerekiyor.

Talimatlara göre; kulüplerin gelir artışı, sermaye artışı ve UEFA’ya katılmaları durumunda harcama limitlerinde bir artış olmasına olanak sağlayabilir. 

Fakat talimatların dışında yazılı olmayan bir sebep daha, harcama limitlerinin artmasına sebep olabilir. Bankalar Birliği ile anlaşmak.


TFF, Fenerbahçe’yi Bankalar Birliği'ne mahkum ediyor

Yaklaşık 1 yıl önce Bankalar Birliği ve TFF arasında yapılan anlaşma gereği, borçlu kulüpler ile bankalar arasında anlaşma yapıldı.

Fenerbahçe, önerilen şartların gerçekçi olmadığını ve taşıdığı risklerin çok fazla olduğunu belirterek, bu anlaşmaya yanaşmadı.

Anlaşmaya göre; 2 yıl geri ödemesiz kredi ile 5 yıllık vadede piyasa faiz oranlarından daha fazla puan ile bir borç yapılandırması gerçekleşti.

Fakat bu anlaşmanın en önemli tarafı, kulüplerin ödeme sorunu ile karşılaştığında bankaların yaptırımları idi.

Kulüplerin temerrüde düşmesi durumunda, menkul ve gayrimenkullere el konulması, başkan ve yöneticilerine haciz başlatılması ve bir daha aday olmaları engellenmesi gibi yaptırımlar bulunuyordu.

Bununla beraber, ödeme sorunlarında bankaların kayyum atamasının da önü açılarak, halka açık kulüplerin hisse çoğunluğunun, başkalarının eline geçmesi riski de ortaya çıkıyordu.

Fenerbahçe’nin bu anlaşmadan kaçınmasındaki en önemli sebeplerinden biri de borcunun daha fazla olması ve taşıdığı risklerin diğer kulüplere göre taşınabilir olmamasıydı.

Fenerbahçe’nin doğal olarak daha uygun şartlarda, başka bir yapılandırma araması kaçınılmazdı. Fakat TFF bunu kabul etmezken, işaret ettiği bankalar ile anlaşma iradesi ortaya koydu.

Harcama limitleri açıklandığında, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’un Bankalar Birliği ile yapılan anlaşmanın kısa vadede faydasını görürken, Fenerbahçe ise harcama limitleri eliyle cezaya mahkûm edildi.


Fenerbahçe’nin harcama limiti düştükçe, futbol pastası küçülecek

TFF, Fenerbahçe’ye Bankalar Birliği ile anlaşma zorunluluğu getirerek, ya anlaşırsın ya da bu ligde oynayamazsın diyerek, aslına futbola ve rekabete zarar veriyor. 

Fenerbahçe’nin kendi yaptığı anlaşmalar ile kredi ödemesi, harcama limitlerinden düşerken, 2 yıl ödemesiz kredi alan diğer kulüpler, şimdilik bu sorunu yaşamıyor.

Fakat 2 yılın sonunda Bankalar Birliği ile anlaşma yapan kulüplerin, kredi ödemeleri başladığında, harcama limitlerinin miktarı şimdiden merak konusu.

Ayrıca oluşacak ödeme problemlerinde, kulüplerin neler yaşayacağını da zaman gösterecek.

TFF’nin aldığı her karar artık futbolda kaos yaratmaktan öteye geçemiyor. Rekabeti yok eden, kulüplere eşit mesafede duramayan TFF aslında, diğer kulüplere de zarar veriyor.

Fenerbahçeli taraftarların başlattığı yayıncı kuruluş ile abonelik iptali, Fenerbahçe’den çok Anadolu takımlarını etkileyecek.
Gelirleri düşmüş, takım sayısı artmış, borçlu bu sistemin barışa ve adalete ihtiyacı var.

Fenerbahçe’ye verilen harcama limiti, futbol takımının işlevsiz hale gelmesini sağlamak dışında, toplam futbol pastasının küçülmesine de sebep olacaktır.

Dolayısı ile TFF, Fenerbahçe’nin harcama limitlerini değil, aslında Anadolu kulüplerinin gelirlerini düşürdü.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU