Borsa'da günlük kayıp yüzde 5'i aştı

Gün içerisinde en yüksek bin 143 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi, yüzde 5'ten fazla değer kaybederek bin 65 puan seviyelerine kadar çekildi

Fotoğraf: AA

27 Temmuz'da endekslerinden iki sıfır atan Borsa İstanbul, bayramdan sonraki ilk iş gününü kayıpla kapattı. 

Perşembe gününü bin 126 puan seviyesinde kapatan BIST 100 endeksi, bugün gün içerisinde bin 143 puana kadar yükselmişti. Ancak işlem gününün sonuna yaklaşıldığında endeksteki kayıp yüzde 5,45'e kadar yükseldi. Bin 64 puana kadar gerileyen endeks, salı gününü bin 87 puan seviyesinde tamamladı. 

BIST Bankacılık endeksinde de günlük kayıp yüzde 3'ün üzerine çıktı. 

Gün içerisinde sert dalgalanmalar yaşayan BIST 100'de en çok kaybeden hisse senetleri yüzde 7,1 ile BİM, yüzde 2,9 ile Garanti Bankası, yüzde 2,9 ile Akbank ve yüzde 3,3 düşüşke TÜPRAŞ. 

Gün içerisinde 6,98 lira seviyesine kadar yükselen Dolar/TL kuru ise gün sonunda 6,96 liraya kadar çekildi. 

Global Menkul Değerler'den Can Oksun, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada “TL'nin zayıflığı hisse senedi yatırımcılarının moralini bozdu. Bugün satanların çoğunluğu yabancı yatırımcılar. Bu da offshore piyasada yüzde 1,050 gecelik faiz ödemek yerine hisse satarak lira toplama eğiliminde olduklarını gösteriyor olabilir” dedi.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi yüzde 1050'ye kadar yükselmesi yabancı yatırımcının TL'ye ulaşmak için hisse senedi satmasında etkili oldu. 

Rabobank'tan gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, Londra piyasasında TL swap faizlerindeki son yükselişi yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda değerlendirdi ve "Daha önce de kullandıkları ve TL'yi mümkün olduğunca pahalı hale getirmeyi hedefleyen aracı kullanarak, yatırımcıları TL'nin karşısında pozisyon almaktan vazgeçmeye çalıştıkları anlaşılıyor" dedi.

Nisan 2019'a gündemi bir hayli meşgul eden Londra swap piyasasında, Türk bankalarının Londra piyasalarına TL akışını kesmesiyle swap faizleri yüzde 1200'e kadar çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe, Bloomberg HT 

DAHA FAZLA HABER OKU