ABD'de senatörler resmen uyardı: TikTok seçime müdahale edebilir

ABD'de önde gelen Cumhuriyetçi senatörler Çin menşeli TikTok uygulamasının ABD seçimlerine müdahale için kullanılabileceğinden endişe ediyor

TikTok'un dünya genelinde 800 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor (Reuters)

ABD'de önde gelen Cumhuriyetçi senatörler Çin menşeli video paylaşım uygulaması TikTok üzerindeki baskılarını artırıyor.

Aralarında Marco Rubio, Tom Cotton, Ted Cruz, Joni Ernst Thom Tilis, Kevin Cramer ve Rick Scott'ın yer aldığı senatörler salı günü, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'ne yazıkları mektupta, Trump yönetiminden popüler TikTok uygulaması yoluyla ABD'deki seçimlere müdahale riskini değerlendirmesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta Çin'in Müslüman Uygur azınlığa yönelik tutumunu eleştiren bir video da dahil hassas içerikleri sansürlediği ve sosyal medyadaki siyasi tartışmaları manipüle ettiği iddialarından bahseden Cumhuriyetçi siyasetçiler, "Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) TikTok üzerindeki kontrolünü ABD'liler arasında anlaşmazlık tohumları ekmek ve istediği siyasi sonuçları alma amacıyla siyasi tartışmaları manipüle etmek ya da gerçek anlamından saptırmak için kullanmasından ciddi şekilde endişe ediyoruz" dedi.

Mektubun muhataplarından Pekin yönetiminin TikTok vasıtasıyla belirli siyasi görüşlerin etkisini artırıp artırmayacağını yanıtlamasını isteyen Cumhuriyetçi senatörler "Eğer ÇKP'nin TikTok vasıtasıyla seçimlere müdahale ettiği kanıtlanırsa ByteDance şirketi başkanlık kararnamesiyle yaptırıma uğrayacak mı?" diye sordu

TikTok: Siyasi reklamları kabul etmiyoruz

TikTok şirketinden bir sözcü uygulamalarının siyasi haberlere ilişkin başvurulan bir yer olmadığını ve daha önceki seçimlerde yer alan kullanıcıların deneyimlerinden faydalandıklarını söyledi. 

"TikTok halihazırda dezenformasyona karşı sıkı bir prensibe sahip ve siyasi reklamları kabul etmiyoruz" diyen sözcü, içerik ve moderasyon politikalarının ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki ekibi tarafından belirlendiğini belirterek "hiçbir dış hükümetin etkisi altında kalmadıklarını" ifade etti.

Çin Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin de bugün düzenlediği basın toplantısında Çin'in ABD seçimlerinden bir çıkarı olmadığını belirterek ABD'deki ilgili kişileri Çin menşeli şirketlere yaptıkları baskıyı durdurma çağrısında bulundu.

TikTok şirketi, koronavirüs pandemisi ve Çin'in Hong Kong'da izlediği politika nedeniyle gerilen ABD-Çin ilişkilerinin ortasında kaldı.

Bu ay Trump'ın Özel Kalem Müdürü  Mark Meadows TikTok kaynaklı ulusal güvenlik riskine yönelik hamlenin eli kulağında olduğunu söylemiş, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Amerikalılara kişisel bilgilerinin "ÇKP'nin eline" düşmesini istemiyorlarsa uygulamayı indirmemeleri tavsiyesinde bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU