Yönetiminde kadınların da yer aldığı şirketler, 10 kat daha fazla kâr elde ediyor

Peter unvanlı icra kurulu başkanlarının sayısı en iyi firmalardaki kadın CEO'lardan daha fazla

Uzmanlara göre kadın yöneticilerin varlığı, koronavirüsün neden olduğu ekonomik zorlukları aşmada önemli (Pixabay)

Yeni bir araştırma, kadın yöneticilere sahip  şirketlerin 10 kat fazla kâr edebileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, yöneticilerinin en az üçte biri kadın olan, borsaya kayıtlı şirketlerin, bu pozisyonlarda kadınların bulunmadığı şirketlere kıyasla 10 kattan fazla kâr ettiğini keşfetti.

Ancak cinsiyet çeşitliliği şirketi Pipeline'ın yaptığı araştırma Birleşik Krallık'taki (BK) en büyük 350 şirketin sadece 14'ünü kadınların yönettiğini ortaya çıkardı.

Londra Borsası'nda işlem gören en büyük 350 şirketin bulunduğu FTSE 350'deki firmaların yüzde 15'inde ise hiç kadın yönetici yok.

Araştırmacılar, Peter adı verilen icra kurulu başkanlarının sayısının kadın CEO'lardan fazla olduğunu ortaya koydu.

Yürütme kurullarında kadın bulunmayan şirketler yüzde 1,5'lik net kâr marjına sahipken kurullarının üçte birinden fazlası kadınlardan oluşan firmalar ortalama yüzde 15,2'lik net kâr marjına ulaştı.

Araştırmacılara göre yürütme kurullarında kadın olmayan borsa firmaları, kurullarının üçte birinden fazlası kadınlardan oluşan firmalarla aynı ney kâr marjına sahip olsaydı, vergi öncesi kârda 47 milyar sterlin (yaklaşık 415 milyar TL) daha yaratılabilirdi. Üstelik bu para, BK Sağlık Sistemi'ni 5 ay boyunca idame ettirmeye yetiyor.

BK'deki en büyük cinsiyet çeşitliliği firması The Pipeline'ın kurucu ortağı Lorna Fitzsimons şunları söyledi:

'Women Count 2020' raporu, liderleri çeşitli cinsiyetlerden oluşanlarla cinsiyet çeşitliliği gözetmeyen şirketlerin net kâr marjı arasındaki bariz farkı gösteriyor.

Hayatımızın en emsalsiz ekonomik zorluğu esnasında ekonomi, işletmelerin daha üretken olma fırsatını sürekli kaçırmasını göze alamaz. Bu kaçınılmaz resesyondan kısa sürede çıkmak istiyorsak, işletmeler ve hükümetler bu konuyu ekonomik bir zorunluluk olarak etkin biçimde ele almalı. Böylece bu krizden birlikte çıkarak, Kovid-19 sonrası dünyada her zamankinden daha güçlü ve daha birlik olacağız.

Cinsiyet eşitliği oranlarının en üst pozisyonlarda en düşük olduğu sektörlerden ikisinin, inşaat ve perakendecilik olduğu saptandı.

Araştırmacılar, koronavirüs tecridi yüzünden nisanda yüzde 20,4'lük rekor oranda küçülen Britanya ekonomisi bağlamında, şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derhal ele almasının zorunlu olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu açıklamalar, kısa süre önce yapılan bir araştırmanın koronavirüs krizinin cinsiyet eşitsizliğini tetiklediğini ortaya koymasının ardından geldi. Buna göre kadınların pandemi sırasında işlerini kaybetme olasılığı da erkeklerden neredeyse iki kat daha fazla.

Exeter Üniversitesi İşletme Fakültesi'ndeki araştırmacılar, tecrit sırasında erkeklerin yüzde 4'ünün, kadınların ise yüzde 7'sinin işsiz kaldığını ortaya çıkardı.

Bin 500 kişile anket yapılan ve bu ay hazırlanan rapor, halk sağlığı acil durumu sırasında kadınların çalışma saatlerinin azalma olasılığının arttığını ortaya koydu. Ancak bu esnada kadınların çocuk bakımı sorumluluğu, ev işi ve evde eğitim yükü de erkeklere kıyasla arttı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU