ABD'de yangının ardından görenleri hayrete düşüren balçık seli ortaya çıktı

Arizona'da görülen siyah renkli balçık seline büyük bir orman yangını neden oldu

ABD'nin Arizona eyaletindeki Cañada del Oro Wash adlı kuru nehir arazisi genellikle çizgi filmlerde tasvir edilen siyah renkli bir balçık selinin istilasına uğradı.

Pima İlçesi'ndeki yetkililerin 15 Temmuz'da videoya alarak Twitter'da paylaştığı görüntülerde, içerdiği kül ve islerle rengi koyulaşmış bir çamur tabakasının kurumuş nehir arazisi boyunca hızla aktığı görülüyor.

Yetkililer çöküntü çamuru denen bu doğa olayına Arizona'nın kuzeyindeki Santa Catalina Dağları'ndaki aktif orman yangınının neden olduğunu açıkladı.

5 Haziran akşamı bir fırtınadan yıldırım düşmesinin neden olduğu Bighorn Yangını 119 bin dönümden fazla ormanlık alanı küle çevirmişti. Kontrol altına alınsa da Santa Catalina dağları eteklerinde hala yangınlar görülüyor.

Pima İlçesi yetkilileri Twitter'daki açıklamalarında "Bighorn Yangını gibi orman yangınları, toprağı kömürleştirip verimsizleştiriyor ve onu suyu ememez hale getiriyor. Çok az bir yağmur bile yıkıcı sellere ve çamur sellerine uyarı olmaksızın neden olabilir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yangın, organik bileşenleri mineralize ederek toprağın yapısını değiştirir ve genellikle suyla akıp gitmeyen metalleri, toksinleri ve yapı maddelerini açığa çıkarır. Bu yeni toprak da suyu geri püskürtür.

Bu toprağın 30 dakika süren bir yağmurla bile üstündeki molozları sürükleyen sellere neden olabileceği belirtiliyor.

Toprağı bir arada tutan bitki örtüsünün yokluğunda bu kül ve topraklar su kanallarının tıkanmasına neden oluyor. Oksijen seviyesinin düşmesine yol açan bu durum da suda yaşayan balık ve yengeç gibi canlıların kitlesel ölümlerine yol açıyor ve ekolojik sisteme zarar veriyor.

Çöküntü çamurunun  barajlara sızması halinde filtre sistemlerinin başa çıkması için çok kalın olmaları nedeniyle içme suyunu da tehdit ettiği vurgulanıyor.
 

Independent Türkçe, Sciencealert

DAHA FAZLA HABER OKU