CHP'nin heyecansız "İktidar Kurultayı": Kimler PM'ye girdi, Kılıçdaroğlu'nun listesini delen sürpriz isimler ve tüm ayrıntılar...

Partinin karar mekanizmasında yer alan Parti Meclisi'ne seçilebilmek için 2018'deki kurultayda 488 kişi başvuru yapmıştı. Dünkü seçimde aday sayısı 222'de kaldı. Kılıçdaroğlu'nun listesi ise, 9 isim tarafından delindi

Aytuğ Atıcı ve İlhan Cihaner delegeden yeterli imza toplayamayınca aday olamadı; Kemal Kılıçdaroğlu 1357 delegenin 1251'inin oyunu alarak yeniden CHP Genel Başkanı seçildi / Fotoğraf: İHA

Cumhuriyet Halk Partisi, 37. Olağan Kurultayı'nı Ankara'da topladı. Bilkent Odeon'daki kurultayın ilk günü genel başkan seçimine ayrıldı.

Çekişme olmayan genel başkanlık seçiminde sürprize de yer yoktu ve Kemal Kılıçdaroğlu, delegelerin neredeyse tamamının oyunu alarak tekrar genel başkanlığa seçildi.

Independent Türkçe'nin de takip ettiği ikinci gün ise, Parti Meclisi seçimi yapıldı. 8'i Kültür ve Bilim Platformu'ndan olmak üzere 60 kişilik Parti Meclisi için 222 aday yarıştı. 

"İktidar Kurultayı" başlığıyla toplanan 37. Olağan Kurultay'da, iktidar sözcüğü vardı ancak ne delegelerde ne de partinin ağır toplarında heyecan görülmüyordu.

İlk gün, genel başkanlığa talip olduklarını açıklayan İlhan Cihaner ve Aytuğ Atıcı, adaylık için gerekli olan 68 delegenin imza vermesi şartını karşılayamadı ve seçimde Kemal Kılıçdaroğlu ile yarışamadı.

Kılıçdaroğlu ise, adaylık başvurusunu doğal delege olan 81 il başkanının imzası ise yaptı. 

Kılıçdaroğlu'ndan delege önlemi

Kılıçdaroğlu'nun bu hareketi, geçmiş seçimlerde kendisine başkan adaylığı için imza veren delegelerin oy vermeme ihtimaline karşı alınmış bir önlemdi. Çünkü Kılıçdaroğlu'nun geçmişteki kurultaylarda topladığı delege imzası kadar oya ulaşamadığı da olmuştu. Nihayetinde 31 Mart 2019'daki yerel seçimde CHP'nin elde ettiği başarının mimarı olarak görülen Kılıçdaroğlu, karşısında aday da olmayınca bin 357 delegenin bin 251'inin oyunu alarak CHP Genel Başkanlığı'na yeniden seçildi.

Heyecan yoktu

İlk gün sonucu belli olan seçimin ardından, çekişmeli geçmesi beklenen Parti Meclisi seçimi için sabahın erken saatlerinde Bilkent Odeon'da toplanmaya başlayan partilileri, kurultayın yapıldığı salonun dışındaki alana Parti Meclisi adaylarının kurdurduğu stantlar ve çadırlar karşıladı.

Her aday, kendisine ayrılan yerde, ekibiyle birlikte delegelerin oyunu alabilmek için çalışma yapıyordu. Sıcak havanın etkisinden midir yoksa mevcut durumdan çok da rahatsızlık duyulmamasından mıdır bilinmez fakat, ne Parti Meclisi adaylarının ne de beraberindeki ekiplerinin, "İktidar Kurultayı" adı verilen kurultaya ilişkin herhangi bir heyecanı ya da beklentisi yokmuşcasına hareket etmesi dikkat çekiciydi.

chp basın.jpg
Kurultay'ı takip eden basın mensupları ve delegeler, ayrı girişlerden salona alındı / Fotoğraf: İHA


Kılıçdaroğlu, Sav ve Cihaner'den liste

Akşam saatlerine kadar süren oy verme işlemleri bitti ve sonuçlar için oyların sayımına geçildi. İlk günün galibi Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut Merkez Yürütme Kurulu'nun affını isteyen Haluk Koç dışında tamamını içine alacak şekilde 80 kişilik bir anahtar liste yayınladı. 

60 kişinin seçileceği Parti Meclisi için, Önder Sav'ın öncülüğündeki İrade Grubu ve ilk gün genel başkanlığa talip olan ancak delege onayı alamadığı için aday olamayan İlhan Cihaner öncülüğündeki Gelecek İçin Biz grubu da kendi adaylarını liste yaptı.

Cihaner'le birlikte çıkış yapan Böke, Kılıçdaroğlu'nun listesinde

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde, İlhan Cihaner ile birlikte Gelecek İçin Biz hareketini başlatan Selin Sayek Böke'nin yer alması da, kurultayın dikkat çeken ayrıntılarından biriydi. Kılıçdaroğlu, anahtar listesinde, mevcut Parti Meclisi üyelerinden 25'ine yer vermedi. 41'i milletvekili olan 80 kişilik listeye, 19 yaşındaki Esra Dirican ve 1993 doğumlu Sevgi Kılıç da dahil edildi. Sevgi Kılıç'ın başörtülü olması da listede göze çarpan ayrıntılar arasında yer aldı.

chp başörtüsü.jpg
Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer alan başörtülü aday Sevgi Kılıç, son sıralardan da olsa Parti Meclisi'ne girmeyi başardı / Fotoğraf: Twitter


4 genel başkan yardımcısı delegeden çizik yedi

Oyların sayılmasının ardından, 8'i Bilim Kültür Sanat Platformu'ndan olmak üzere 60 kişilik Parti Meclisi'ne parti yönetiminde olan önemli isimlerin delege tarafından çizik yediği anlaşıldı. 

Genel başkan yardımcıları Tuncay Özkan, Ünal Çeviköz ve Tuncay Özkan, delege tarafından kabul görmedi ve Kıılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde olmalarına rağmen Parti Meclisi'ne giremediler. Bir başka genel başkan yardımcısı Aykut Erdoğdu da, Parti Meclisi'ne girecek oyu almasına rağmen cinsiyet kotası nedeniyle seçilemedi. Böylece dört genel başkan yardımcısının tekrar parti yönetimine giremeyeceği kesinleşti.

tuncay özkan.jpg
Delegeden çizik yiyerek PM'ye giremeyen Tuncay Özkan, kurultay sırasında partinin eski genel başkanlarından Altan Öymen'le bir süre sohbet etti / Fotoğraf: İHA


9 kişi Kılıçdaroğlu'nun listesini deldi

2018'deki kurultayda 488 kişinin talip olduğu Parti Meclisi için, 222 kişinin başvurusuyla yapılan dünkü Parti Meclisi seçiminde, Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde olmamasına rağmen seçilen isimler de oldu. Gürsel Erol, Gaye Usluer, Gökhan Günaydın, Eren Erdem, Müslim Sarı, partiden ihraç edilip geri dönen Aylin Nazlıaka, Erbil Aydınlık, Ahmet Hakan Uyanık ve Sema Dinçer, genel başkanın listesini delerek Parti Meclisi'ne girmeyi başardı. Böylece, Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer almayan 9 kişi, listesinde olan 80 kişiden de 43'ü Parti Meclisi'ne girmiş oldu. 8 kişi de Bilim Kültür Sanat Platformu'nda Parti Meclisi'nde görev yapmaya hak kazandı.

En çok oyu Parti Sözcüsü Öztrak aldı

CHP'nin karar mekanizmasında yer alacak 60 kişilik Parti Meclisi için yapılan seçimde en yüksek oyu, Parti Sözcüsü Faik Öztrak alırken, Bülent Kuşoğlu ve Ali Öztunç ikinciliği ve üçüncülüğü paylaştı. 

Bilim Kültür Sanat Platformu kontenjanından Yunus Emre,  Aylin Yaman, Fethi Açıkel, Burhan Şenatalar, Ali Rıza Erbay, Lale Karabıyık, Yüksel Taşkın, Ayşe Eser Danışoğlu yanı sıra, Parti Meclisi'ne giren 52 isim,  uygulanan cinsiyet ve gençlik kontenjanlarıyla birlikte şu şekilde sıralandı:

1-Faik Öztrak
2-Bülent Kuşoğlu
3-Ali Öztunç
4-Rıfat Nalbantoğlu
5- Oğuz Kaan Salıcı
6-Onursal Adıgüzel
7-Umut Akdoğan
8-Deniz Demir
9- Gürsel Erol
10- Erdoğan Toprak
11-Selin Sayek Böke
12-Veli Ağbaba
13-Ahmet Akın
14-Hakkı Suha Okay
15-Ednan Arslan
16-Gamze Akkuş İlgezdi
17-Zeynel Emre
18-Murat Emir
19-Tekin Bingöl
20-Ulaş Karasu
21-Gamze Taşcıer
22-Gökan Zeybek
23-Bülent Tezcan
24-Orhan Sarıbal
25-Seyit Torun
26-Tahsin Tarhan
27-Özgür Karabat
28-Nurhayat Altaca Kayışoğlu
29-Gaye Usluer
30-Muharrem Erkek
31-Gökhan Günaydın
32-Eren Erdem
33-Hasan Baltacı
34-Devrim Barış Çelik
35-Gülizar Biçer Karaca
36-Nevaf Bilek
37-Müslim Sarı
38-Ali Mahir Başarır
39-Aysu Bankoğlu
40-Yaşar Seyman
41-Candan Yüceer
42-Aylin Nazlıaka
43-Pınar Uzun
44-Ayça Taşkent
45-Sevgi Kılıç
46-Erbil Aydınlık
47-Gökçe Gökçen
48-Ahmet Hakan Uyanık
49-Neslihan Hancıoğlu
50-Semra Dinçer
51-Gizem Özcan
52-Hasan Efe Uyar

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU