"Çin'in Donald Trump'ı", Şi Cinping'e "palyaço" deyince Komünist Parti'den ihraç edildi

Ren Zhiqiang, hükümetin koronavirüse verdiği yanıtı eleştirdikten sonra mart ayında "kayboldu". Şimdi zimmetine para geçirdiği suçlamalarıyla karşı karşıya

Parti, Ren Zhiqiang'ın yolsuzluktan yargılanacağını açıkladı (AP)

Şi Cinping'in koronavirüs pandemisini ele alışını açıkça eleştiren Çinli emlak kralı, iktidardaki Komünist Parti'den atıldı ve yolsuzlukla suçlandı.

Devlete ait emlak şirketi Huayuan Group'un eski başkanı Ren Zhiqiang, Çin liderini "palyaço" olarak niteledikten sonra 12 Mart'ta kamuoyu önünden kayboldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perşembe gecesi partinin Pekin'deki iç denetçisi, 69 yaşındaki Ren'in zimmete para geçirme, rüşvet alma ve görevini kötüye kullanmaktan yargılanacağını açıkladı.

Hükümet hakkındaki dobra görüşlerinden dolayı "Bombardıman Ren" diye tanınann Ren 2015 yılında BBC tarafından da "Çin'in Donald Trump'ı" diye adlandırılmıştı.

2016’da Ren, “siyasi disiplini” ihlal etmek suçuyla parti tarafından gözetim altına alınmıştı.

Şi’nin koronavirüs pandemisine karşı reaksiyonunu açıklamak üzere 23 Şubat’ta 170 bin yetkiliyle bir görüntülü konferans gerçekleştirmesinin ardından Ren, Çin yönetimini pandeminin erken aşamalarını örtbas etmeye çalışmakla suçladığı bir yazı yayımladı.   

China Digital Times’ın yayımladığı bir kopyasına göre Ren, yazıda, “İnsanlar konferansta hiçbir eleştiri görmedi. Konferans gerçeği araştırıp açığa çıkarmadı” diye yazdı.
 

Kimse eleştirilmedi ya da sorumluluk almadı. Ancak her türden büyük kazanımla gerçeği örtbas etmeye çalışıyorlar.


Ren, Şi’nin adını anmasa da “Orada duran yeni kıyafetlerini sergileyen bir imparator değil, kıyafetleri çıkarılmış ama yine de bir imparator olduğunda inat eden bir palyaçoydu” dedi.

Ren, nerede başladığını anmaksızın, Şi ve diğer liderleri, Çin’i koronavirüsten kurtaran kişiler olarak resmeden propagandayı da eleştirdi.   

Pekin’deki Disiplin Teftiş Komisyonu, yaptığı açıklamada Ren’in "Komünist Parti’nin 4 temel prensibine muhalefet eden kamuya açık makaleler yayınladığını” söyledi.

Açıklamada Ren’in “partinin ve ülkenin imajını zedelediğini, parti tarihini ve askeri tarihi çarpırttığı ve partiye sadık olmadığı” da belirtildi.

Ayrıca Ren, yeme içme ve golf handikap kartları satın almak için yasadışı şekilde kamu kaynaklarını kullanmakla da suçlandı.

Komisyon “Ren Zhiqiang partinin siyasal, örgütsel, dürüstlük, çalışma ve yaşam disiplinini ciddi şekilde ihlal etti. Ciddi bir iş ihlali meydana getirdi ve yolsuzluk, rüşvet, kamu fonlarını zimmetine geçirme ve devlete ait şirket personelinin gücünü kötüye kullanma şüphesi altında ” diye ekledi.

Şi, 2012’de parti liderliğine geldiğinden beri eleştirileri baskıladı ve sansürü sıkılaştırdı. Düzinelerce gazeteci ve insan hakları aktivisti hapse atıldı.

Associated Press’ten yararlanılmıştır

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU