Sibiryalı çobanlar, çok iyi korunmuş tüylü mamut iskeleti keşfetti

Bilim insanına göre bu tür bulgular, bilim insanlarının mamutlara dair görüşlerini derinleştirmesini sağlıyor

Bilinen son mamut neslinin Kuzey Buz Denizi’ndeki Wrangel Adası'nda yaşadığı düşünülüyor (Pixabay)

Rus bilim insanları, tüylü bir mamutun iyi korunmuş iskeletini Kuzey Sibirya'daki bir gölden çıkarmak için çalışıyor.

İskeletin parçaları, birkaç gün önce Yamalo-Nenets bölgesindeki Pechevalavato Gölü'nün sığlıklarında çobanlar tarafından bulundu. Ren geyiği çobanları, hayvanın kafatasının, alt çenesinin, birkaç kaburgasının parçalarını ve ayak tendonlarını keşfetti. Söz konusu parçalar hala bozulmamıştı.

Tüylü mamutların yaklaşık 10 bin yıl önce yok olduğu düşünülüyor. Ancak bilim insanlarına göre bazı küçük gruplar, Alaska'da ve Rusya'nın Sibirya kıyılarındaki Wrangel Adası'nda daha uzun süre yaşamış olabilir.

AP’nin haberine göre Rus televizyon kanalları, cuma günü göl kenarındaki çökelti alanında iskelet parçalarını arayan bilim insanlarını görüntüledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çökeltiden daha fazla kemik ve daha büyük parçalar çıkaran araştırmacılar, iskeletin geri kalanını bulmanın özel ekipmanlar gerektireceğini ve zaman alacağını söyledi.

Salekhard'daki Shemanovsky Enstitüsü'nden Yevgeniya Khozyainova, bir mamutun iskeletinin tamamını bulmanın nadiren gerçekleştiğini ifade etti. Khozyainova’ya göre bu tür bulgular, bilim insanlarının mamutlara dair görüşlerini derinleştirmesini sağlıyor.

Kuzey Sibirya permafrostunda çok iyi korunmuş, donmuş mamut iskeletleri daha önce de bulunmuştu. 

Öte yandan son günlerde Sibirya, sıcak hava dalgasına maruz kalıyor. ABD hava durumu ajansı, cuma günkü ortalama sıcaklıkların geçen ayın ortalamasından 10 derece yüksek olduğu konusunda uyardı.


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU