Irak Başbakanı Kazimi İran’ı ziyaret etti: Hamaney ABD’yi ‘vurmakla’ tehdit etti

Tahran’daki Mehrabad Havalimanı’nda karşılanan Kazimi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, ilk yurtdışı seyahatini İran’a yaptı. Başkent Tahran’da İran dini lideri Ali Hamaney ile görüştü.

Hamaney’in resmi internet sayfasından yapılan açıklamaya göre, Hamaney, Kazimi ile görüşmesi sırasında, Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesine misilleme olarak İran’ın ‘ABD’yi kesinlikle vuracağını’ söyledi.

Hamaney, “İran’ın hiçbir zaman Irak'ın iç işlerine karışma gibi bir niyeti olmadı ve olmayacak. Bilakis İran, düşman Amerika’nın aksine, Irak'ın güçlü, bağımsız, toprak bütünlüğünü ve birliğini koruyan bir ülke olmasından yana. İran, Irak hükümetinin ABD askerlerinin çıkarılmasıyla ilgili Irak Meclisi’nin aldığı kararın takipçisi olmasını umuyor. Çünkü ABD’nin varlığı güvensizliğin sebebidir” ifadesini kullandı.

Irak’ın bölge istikrarına katkısı

Tahran’daki Mehrabad Havalimanı’nda karşılanan Kazimi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Akabinde Irak ve İran heyetlerinin karşılıklı görüşmelerine geçildi. Irak heyetinde Kazimi’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı, Dışişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Planlama Bakanı ve Sağlık bakanı yer alırken, İran heyetinde üst düzey devlet yetkilileri bulundu.

Irak resmi haber ajansı INA’da yer alan habere göre, Ruhani ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kazimi, Irak topraklarından İran'a ya da başka bir ülkeye tehdit oluşturulmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Irak da güçlenmeli ve istikrarlı olmalıdır. Bu konuda bölgeye ve komşularına da katkı sağlamalı” dedi.

Kazimi, Ruhani ile görüşmesinde iki ülke arasındaki anlaşmaların hayata geçirilmesinde mutabık kaldıklarını söyledi.

Ruhani, Kazimi ile görüşmesinde bölgesel meseleleri ele aldıklarını ve Irak'ın bölgede güçlü bir devlet olarak rol alabileceğini ifade etti.

Ruhani açıklamasının devamında, Kazimi ile yaklaşık bir saat süren görüşmede iki ülke arasındaki ticari ilişkileri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadeleyi masaya yatırdıklarını belirterek, “İki ülke karşılıklı ticaret hacminin 20 milyar dolara yükselmesi yönünde irade beyan etti” dedi.

İran’da Kovid-19 nedeniyle 14 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği ve 279 bin vakanın kaydedildiği bir dönemde Ruhani, Irak’a ‘salgınla mücadelede ihtiyaç duyduğu gerekli tüm tıbbi ve sağlık malzemesi desteğini sağlama’ sözü verdi.

Kazimi’nin İran’dan öncelikle Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesi bekleniyordu ancak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in hastaneye kaldırılmasının ardından bu ziyaret ertelendi.

Irak Başbakanı Kazimi’nin, bu yılın başında savaşın eşiğine gelen İran ve ABD arasında dengeleri sağlamak gibi zor bir görevi var. Zira iki ülke çatışma alanı olarak Irak topraklarını kullanıyor.

Kazimi diğer taraftan içerde İran destekli silahlı grupların baskılarına maruz kalıyor. Söz konusu gruplar Kazimi’yi ABD’nin yanında yer alarak İran destekli siyasi ve silahlı grupların ülke içindeki etkisini kırmaya çalışmakla suçluyorlar.

Washington ve Tahran arasında kalan Kazimi

Kazimi, göreve geldiği ilk ay boyunca verdiği talimatlar doğrultusunda İran destekli silahlı gruplara iki baskın düzenlendi ve bu baskınlarda birçok kişi tutuklandı. Ancak çok geçmeden bu kişiler serbest bırakıldılar. ABD, Kazimi’nin bu adımlarını övgüde bulunurken, güvenlik güçlerinin üst makamlarına yönelik yeni atamalarını memnuniyetle karşıladı. Nitekim Kazimi, kendisinden önceki hükümet tarafından görevden alınan Abdulvehhab es-Saidi’yi yeniden Terörle Mücadele Kurumu’nun başına atadı.

Kazimi, İran ziyaretinden kısa bir süre önce Irak’ın başkenti Bağdat’ta Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmüştü. 4 yıl boyunca Irak İstihbarat Kurumu Başkanlığını yürüten Kazimi, Mayıs ayında Başbakanlık koltuğuna oturdu. Kazimi’nin hem Washington hem de Tahran tarafının onayını aldığı iddia ediliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

https://www.independentarabia.com/node/137071/

DAHA FAZLA HABER OKU