Ayasofya 86 yıl aradan sonra ibadete açılıyor: Programda Meryem ve Kehf Sureleri de okunacak

Yoğun katılım olması beklenen Ayasofya açılışında okunacak sureler belirlendi. Programda Hz. Meryem’in Hz. İsa’yı dünyaya getirmesinin anlatıldığı Meryem Suresi ile inançlarından dolayı öldürülmek istenen 7 Hristiyan’ın anlatıldığı Kehf Suresi de var

916 yıl katedral, 478 yıl da cami olan Ayasofya 85 yıl önce müze yapılmıştı. Tarihi mabed yıllar sonra tekrar Müslümanların ibadetine açılıyor / Fotoğraf: Pixabay

Danıştay’ın, Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu’nu iptal etmesi ardından tarihi yapı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.

Ayasofya’nın ana bölümlerinde 86 yıl aradan sonra ilk ibadet yarın yapılacak.

Açılış için cami içine 10 saflık halı serildi

Açılış programı için 500 kişilik davetli listesi bulunuyor. Açılış için caminin içine 10 saflık halı serildi. Cuma namazını Ayasofya’da kılmak isteyenler ise caminin dışındaki alanlarda bu ibadetini yerine getirecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yoğun bir katılım olması beklenen Ayasofya açılışı sabah saat 09:00’da Kur’an okunması ile başlayacak. Bu programda okunacak dua ve sureler de Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Valiliği’nin üst düzey isimlerinden oluşan 4 kişilik koordinasyon ekibi tarafından belirlendi. 

Programda Kur’an’ın 1. Cüzü dışında, Yasin, Fetih, İhlas, Felak ve Nas sureleri de okunacak.

Hristiyan dünyasına Meryem ve Kehf Sureleri ile seslenilecek

Programda Hz. Meryem’in Hz. İsa’yı dünyaya getirmesinin anlatıldığı Meryem Suresi ile, dönemin Roma Valisi tarafından inançlarından dolayı öldürülmek istenen ve bir mağarada 300 yıl boyunca uyuyan 7 Hristiyanın anlatıldığı Kehf Suresi de okunacak.

Kur’an okunmasının ardından dua ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından yapılacak.

Ayasofya cuma günü 24 saat açık, ring seferleri yapılacak 

Cuma günü Ayasofya 24 saat boyunca açık olacak. İsteyen herkes Yenikapı’dan yapılacak ring seferleriyle Ayasofya’ya ulaşabilcek. 

Tüm programın sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde yapılması planlandı. Ayasofya’ya geleceklerin kendi seccadelerini getirmesi gerekiyor. Namaz kılınacak alanlara aralıklarla el dezenfektanlarının yerleştirileceği de kaydediliyor. 

Kapatılacak yollar

Açılış günü İstanbul’da çok sayıda yol trafiğe kapalı tutulacak. Trafiğe kapatılan yollar şöyle:

Divan Yolu Caddesi, Bab-ı Ali Caddesi, Alemdar Caddesi, Yerebatan Caddesi, Kabasakal Caddesi, Nöbethane Caddesi, Ankara Caddesi, Akbıyık Caddesi, Küçük Ayasofya Caddesi, İshak Paşa Caddesi, Mimar Mehmet Ağa Caddesi, Nakibent Sokak, Torun Sokak, Kutlugün Sokak, Peykhane Sokak, Yeniçeriler Caddesi, Ordu Caddesi, Ragıp Gümüşpala Caddesi, Reşadiye Caddesi ve Kennedy Caddesi.

Valilik, Ayasofya çevresinde birçok Sağlık Hizmeti Noktası da kuracak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU