Ticari uzay taşımacılığında yeni bir adım: SpaceX, fırlatılan roketten düşen parçaları yakalamayı başardı

Yeniden kullanılabilir roketler, Elon Musk'un uzay yolculuklarını daha hesaplı hale getirme misyonu için kilit öneme sahip

Şirket, roket parçalarını yakalamak için mevzilenen geminin görüntüsünü paylaşmıştı (SpaceX/Twitter)

SpaceX, roketinin burun konisi kaplamasının her iki parçasını da ilk kez başarıyla yakaladı.

Kaplama parçaları (roketin ucundaki, içinde yükün depolandığı bombeli kısım) gece Anasis-II isimli Güney Kore uydusunu taşıyan roketle fırlatılmıştı. Gökyüzüne fırlatıldıktan sonra tekrar Dünya'ya düşen parçalar, özel yapım bir gemi tarafından yakalandı.

Mümkün olduğunca fazla roketi güvenle yakalayabilmek, SpaceX'in uzay yolculuğu maliyetini düşürme misyonu için kilit önem taşıyor. Çünkü bu, roketleri yeni baştan inşa etmek yerine mevcut roketlerin tekrar kullanılabilmesi anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket geçmişte de roketlerinin çeşitli parçalarını başarıyla yakalamıştı. Bunlar arasında kaplamanın bir parçası ve Falcon 9'un itici motorları da dahildi. Ancak kaplamanın iki yarısını da tek seferde hiç yakalamamıştı.

Elon Musk'a göre parçaların değeri yaklaşık 6 milyon dolar (yaklaşık 41 milyon 101 bin TL). Geçmişte sadece bir parça yakalandığında veya iniş sonrası başarılı bir şekilde denizden çıkarılabildiğinde de tekrar kullanılıyordu. Ancak bu yeni başarı, seyahatleri çok daha ucuza getirebilir.

SpaceX henüz kaplamanın başarıyla indiği veya yakalandığına dair görüntüleri paylaşmadı. Ancak şirketin daha önce paylaştığı test videolarında gemilerin parçanın geniş bir ağa düşmesini sağlamak için nasıl mevzilendiği görülmüştü.

 


Öte yandan şirket, fırlatma sonrası bir roketin ilk aşamasının drone gemisine inişini gösteren videoyu paylaştı.

 


Elon Musk başarıyı Twitter'da kutladı. Musk, "Kaplamanın uzaydan gelen iki karısı da @SpaceX gemileri tarafından yakalandı!" diye yazdı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU