Birleşik Krallık'ta memurlara uyarı: Akıllı hoparlörler devlet sırlarını dinliyor olabilir

Ses asistanının yanlışlıkla etkinleştirilmesi, gizli bilgilerin kaydedilmesine veya paylaşılmasına neden olabilir

(Reuters)

Koronavirüs pandemisi sırasında evden çalışan devlet memurlarına akıllı hoparlörlerini kapatmaları uyarısı yapıldı.

Aralarında Amazon Echo ve Google Home hoparlörlerinin de bulunduğu bu tip cihazların güvenlik riski oluşturduğu belirtiliyor.

Söz konusu cihazlar komutları aktif olarak almadan önce “Alexa”, “Hey Google” ya da “Hey Siri” gibi harekete geçici kelimeleri beklerken sürekli dinlemede kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu cihazların zaman zaman uyandırma kelimesi olmaksızın aktif hale gelebildiği tespit edilmiş durumda.

Geçen yıl bir Alexa cihazı, özel bir görüşmeyi kaydedip bu kaydı kimsenin bilgisi olmaksızın başka bir kullanıcıya göndermeyi bile başarmıştı.

Amazon o dönem yaptığı açıklamada, bu durumun ses asistanının bir dizi ifadeyi yanlışlıkla komut olarak algılamasından kaynaklandığını duyurmuştu.

Business Insider'a konuşan bir devlet memuru, “Bana esasında cihazımı çöpe atmamı söylediler" dedi.

Bir diğer memursa, "Genel uyarı Alexa ya da Siri'nizi kapatmanız yönünde. Bunun hiç zorunlu olup olmadığını hatırlamıyorum ama kesinlikle uzun süredir devam ediyor" diye konuştu.

Yapılan bir çalışma, akıllı hoparlörlerin günde 19 kez etkinleştirilebileceğini öne sürmüştü.

The Independent'a konuşan Birleşik Krallık (BK) hükümeti sözcüsü, şu ifadeleri kullandı:

Tüm departmanların devlet işleriyle ilgili iletişimin güvenli olmasını temin etmek için yürüttüğü sağlam yöntemleri var.

Evden çalışırken de uygun önlemlerin alınmasını sağlamak adına memurlara rehberlik hizmeti veriliyor.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok kişi evden çalıştığı için bu tip ev cihazlarının güvenlik sorunlarına yol açabileceğine dair endişeler dile getirilmişti.
 

 

The Independent’a konuşan Amazon sözcüsüyse şunları ifade etti:

Alexa hizmetimizin gizlilik ve güvenlik özelliklerini son derece sağlam inşa ettik ve cihazlarımız yalnızca sizin seçtiğiniz uyanma kelimesini tespit ettikten sonra uyanmak üzere tasarlandı. Echo cihazınız uyanma kelimesini duyduğu her seferinde talebinizi kaydettiğine dair görsel veya işitsel bir işaretle sinyal verir ve müşterilerimiz ses kayıtlarını istedikleri zaman inceleyebilir ve silebilir.

Echo cihazlarımızda mikrofonu kapatacak bir düğme de bulunur. Bulut depolamaya aktarılan bütün ses kayıtları şifrelenir ve sunucularımızda güvenli bir şekilde saklanır.

Bu haberler ayrıca, BK hükümetinin büyük teknoloji şirketlerinin özel bilgilere nasıl erişebileceği hususunda kararlar aldığı bir döneme denk geldi.

Çin merkezli Huawei şirketi BK'nin 5G ağından çıkarılmıştı. Downing Street bu kararın Donald Trump tarafından uygulanan ABD yaptırımları nedeniyle alındığını kaydetmişti.

ABD Başkanı Trump'ın yaptırımları, bahsi geçen şirketin Çin ordusu tarafından kontrol edildiği ve ulusal güvenlik sorunu teşkil edebileceği fikrine dayanıyor. Huawei yetkilileriyse bu iddiaları reddediyor.

Trump yönetimi verilerin Amerikalı kullanıcılar ve Çin hükümeti arasında kullanılma ihtimalini göz önünde bulundurarak Çin merkezli bir diğer uygulama olan TikTok için de benzer önlemler almayı düşünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU