Elon Musk: Neuralink çipi müziği doğrudan beyninize iletecek

Beyin-bilgisayar arayüzü ayrıca insanlara "gelişmiş yetenekler" de verebilir

Neuralink, cihazı kullanmayı öğrenmenin "piyano çalmayı ya da 10 parmak yazma tekniğini öğrenmeye" benzediğini söylüyor (Neuralink)

Teknoloji yatırımcısı Elon Musk, gizemli girişimi Neuralink'in kullanıcıların doğrudan beyinde müzik akışına erişim sağlayacak bir beyin-bilgisayar arayüzü üzerinde çalıştığını iddia etti.

SpaceX ve Tesla'nın da başında bulunan Musk, gizemli girişime dair yeni bilgileri önümüzdeki ay açıklayacak olsa da son günlerde yavaş yavaş Twitter'dan ayrıntıları aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilgisayar bilimcisi Austin Howard'a yanıt veren Musk, Neuralink teknolojisinin, insanların "doğrudan çiplerden müzik dinlemesini" sağlayacağını doğruladı.

Neuralink'in ayrıca "hormon seviyelerini kontrol ederek bunları bizim yararımıza (gelişmiş yetenekler ve mantık yürütme, kaygı hafifletme vb.) kullanmaya yardımcı olabileceğini" de söyledi.

2016'da kurulmasından bu yana Neuralink, teknolojisinin nasıl işleyeceğine dair halka açık sadece tek bir büyük sunum gerçekleştirdi.

2019'daki etkinlikte konuşan Musk, firmanın beyne yerleştirilmiş bir çiple bilgisayar arasında doğrudan bağlantı sağlayacak "dikiş makinesi benzeri" bir cihaz üzerinde çalıştığını söylemişti.

Teknoloji ilk başta Parkinson gibi beyin hastalıklarından mustarip kişilere yardım etmek için kullanılabilecek olsa da Musk, Neuralink'in esas amacının insanların gelişmiş yapay zekayla rekabet etmesini sağlamak olduğunu söyledi.
 


Musk'a göre çipin takılma süreci, Lasik lazer göz ameliyatına benzeyecek.

Sürecin bir bölümünde vücuda yerleştirilebilir, küçük bilgisayar çipini beyne esnek "ipliklerle" tutturan bir cerrahi sinir sistemi robotu yer alacak.

Cihazı detaylandıran bir araştırma makalesi, tek bir USB-C kablosunun beyne "tam bant genişliğine sahip veri akışı" sağlayacağını iddia ediyor.

İnternet sitesinde Neuralink için 11 işi ilanı var. Bir makine mühendisi, bir robot yazılım mühendisi ve bir "doku bilimi teknisyeni" için iş imkanı sunuluyor.

Hafta sonu boyunca Musk, giyilebilir cihazlarda uzmanlığı olan kişilerden istekte bulundu.

Musk, "Telefonlardaki/giyilebilir cihazlardaki (sızdırmazlık, sinyal işleme, kablosuz şarj, güç yönetimi vb.) meşakkatli sorunları çözdüyseniz, lütfen Neuralink'te çalışmayı düşünün" diye tweet attı.

Bu ay başında Musk, Neuralink çipinin beynin depresyon ve bağımlılıktan sorumlu kısımlarını "yeniden eğiterek" bu rahatsızlıkları iyileştirebileceğini ima etti.

Hayvanlar üzerinde denemeler çoktan yapıldı. İnsanlar üzerindeki denemelerin de bu yıl yapılması planlanmıştı ancak ayrıntılar henüz kamuya açıklanmadı.

Daha fazla bilgi 28 Ağustos'ta açıklanacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU