CHP'de kurultay kulisleri hızlandı, kimler PM adaylığı için bastırıyor?

Kurultaya sayılı günler kala CHP Parti Meclisi'ne (PM) girmek isteyenler çalışmalarına hız verdi. Kılıçdaroğlu'nun CHP'li belediyelerin bulunmadığı illerdeki milletvekillerine ve parti yöneticilerine yeni PM'de daha fazla yer vermek istediği öne sürüldü

CHP kurultayında liderlik değişimi beklenmezken, asıl değişimin PM üyelerinde olması bekleniyor / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 25 - 26 Temmuz tarihleri arasında Ankara'da Bilkent Odeon'da yapılacak olan 37. Olağan Kurultayı için sayılı günler kalırken, parti meclisine (PM) girmek isteyen adayların kulis çalışmaları da hız kazandı.

Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı dışında ikinci bir ismin adaylığını açıklamadığı kurultayda, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanmasına kesin gözüyle bakıldığından dikkatler yeni PM'nin kimlerden oluşacağına döndü.

Parti meclisi, sekizi bilim kurulu üyesi olmak üzere toplamda 60 kişiden oluşuyor.

Olağanüstü bir kurultay olmaması halinde iki yıl görevde kalacak olan yeni PM, olası bir erken genel seçimde partinin mevcut cumhurbaşkanı adayını onaylayacak.

Kritik bir süreci yönetme ihtimali yüksek olduğundan başta milletvekilleri olmak üzere birçok parti yetkilisinin PM'de yer almaya istekli olduğu belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun PM içerisindeki milletvekili sayısının 15 - 20'yi aşmayacak şekilde sınırlandıracağı, yüzde 20 olan gençlik kotasında en az altı yedi kadına da yer verilerek yüzde 33 olan kadın kotasının doldurulmaya çalışılacağı iddia edilmişti.

kemal.jpg
Kılıçdaroğlu, en rahat kurultaylarından birine gidiyor / Fotoğraf: AA

 

Kılıçdaroğlu'na "Dokunulması daha zor bir PM oluşturalım" önerisi

Ancak CHP kulislerine göre Kılıçdaroğlu’na yakın bazı kurmayların bu düşünceye itiraz ederek, PM’nin ağırlıklı milletvekillerinden oluşması gerektiğini önerdiği öğrenildi.

Bu görüşü savunanlar gerekçe olarak, önümüzdeki iki yıllık sürecin siyasi açıdan daha keskin olacağını ve muhalifler aleyhine kolaylıkla dava açılıp, mahkumiyet verildiğini hatırlatarak, dokunulmazlığı olan milletvekillerinin olmayan PM üyelerine göre çalışmalarında daha rahat hareket edebileceklerini ileri sürüyor.

CHP'li belediye bulunmayan illere daha fazla yer verilecek

Kılıçdaroğlu’nun da bu görüşü dikkate aldığı ve ayrıca Anadolu’da CHP’nin belediyesi olmayan illerdeki milletvekillerine ve parti yöneticilerine PM'de daha fazla yer vermek istediği iddia edildi.

Buna gerekçe olarak da Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin elinde Büyükşehir belediyelerinin olduğu illerdeki başarının artık görevdeki belediye başkanlarının göstereceği başarıyla doğru orantılı olacağına inandığından buralardan ayrıca PM’ye fazladan üye alınmasını gereksiz gördüğü iddia edildi.

kurultay1.jpg
Kurultaya sayılı günler kala PM'ye girmek isteyenler çalışmalarını artırdı / Fotoğraf: AA

 

Partinin ağır toplarında fire beklenmiyor

Kılıçdaroğlu’nun mevcut PM’de yüzde 75 oranında değişiklik yapacağı öne sürülürken 60 kişilik anahtar listesinde mevcut milletvekilleri Erdoğan Toprak, Bülent Tezcan, Faik Öztrak, Aykut Erdoğdu, Gamze Akkuş İlgezdi, Tuncay Özkan, Oğuz Kaan Salıcı, Tekin Bingöl, Seyit Torun, Haluk Koç’u yeniden aday göstermesi yüksek ihtimal olarak gösterildi.

Kılıçdaroğlu'nun Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı (YDK) olarak da halen bu görevde bulunan hukukçu Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan ile devam etmek istediği de konuşulanlar arasında.

İstanbul'da Kaftancıoğlu - İmamoğlu işbirliği

İstanbul’dan PM’ye aday olacak isimlerin belirlenmesinde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun fikir alışverişinde olduğu da iddialar arasında.

İmamoğlu’na yakınlığıyla bilinen İstanbul Milletvekilleri Özgür Karabat ve Turan Aydoğan’ın aday gösterilebileceği iddia edilirken, halen YDK üyesi olan Aydoğan’ın yine bu görevde kalabileceği de belirtilmekte.

Yine milletvekili Gökan Zeybek de PM’ye aday olmayı isteyen milletvekilleri arasında gösteriliyor.

Kimi iddialara göre Zeybek’in gözü PM’ye girmesinin ardından MYK’da halen Seyit Torun tarafından yürütülen Belediyelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’nda.

Kaftancıoğlu’nun PM’de olmasını istediği isimler arasında İstanbul Milletvekili Zeynel Emre’nin de adı geçiyor.

kurultay2.jpg
Kılıçdaroğlu'nun CHP'li belediyelerin olmadığı illerdeki yetkililere PM'de öncelik vermek istediği iddia edilmekte / Fotoğraf: AA

 

15 Temmuz bağışlarını gündeme getiren vekil favorilerden

Başkent Ankara’dan PM’ye girmesi en muhtemel isim ise 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından toplanan bağışların mağdurlara aktarılmadığı iddiasını ortaya çıkaran Ankara Milletvekili Murat Emir olacağı iddia edilmekte.

PM üyeliği için adları geçen diğer isimler kimler?

İzmit'i kazanmasına karşın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni AK Parti'den alamayan CHP'nin Kocaeli ayağında PM adaylığı için Milletvekili Tahsin Tarhan, PM için çalışan, adı geçen isimler arasında yer alıyor.

TBMM'de CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e saldıran MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'a müdahalesiyle gündeme gelen Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, da PM için çalışan ve kulislerde adları konuşulanlar arasında.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı az bir farkla kaybeden Mustafa Bozbey, eski milletvekili Aylin Nazlı Aka ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in desteklediği Rıfat Nalbatoğlu da PM adaylığı için bastıranlardan.

Yine mevcut milletvekilleri İlhan Kesici, Gürsel Erol, eski milletvekilleri Ali Kemal Kumkumoğlu, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Eren Erdem de PM üyeliği için çalışan diğer isimler olarak dikkati çekiyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU