Hotdog yarışmaları insan kapasitesi sınırlarına dayandı: Bir insan tek seferde kaç tane yiyebilir?

Araştırmacılar 10 dakikada en fazla 84 hotdog yemenin mümkün olduğunu söylüyor

Chestnut, geçen yıl 10 dakikada 71 hotdog yemişti (AP)

Yeni bir araştırma hotdog yarışmacılarının insan kapasitesinin yalnızca 9 adım gerisinde olduğunu gösteriyor.

The Guardian'ın haberine göre ABD’nin North Carolina eyaletindeki High Point Üniversitesi’nde spor ve tıp ile ilgili konular üzerine çalışma yürüten James Smoliga, bahsi geçen araştırmada 10 dakika içinde 84 hotdog yemenin insan kapasitesinin sınırı olduğunu söylüyor.

Öte yandan mevcut hotdog rekoru bu ay 75 hotdog yiyen Joey “Jaws” Chestnut’a ait.

Bahsi geçen araştırma her yıl New York’taki Coney Island'da düzenlenen hotdog yeme yarışması sırasında kaydedilen verileri inceledi. 39 yıllık veriler, spor performansındaki eğilimleri tahmin etmek için matematiksel modelleme kullanan en son spor bilimi teorisiyle birleştirildi.

Yarışmacıların yemesi için hazırlanan hotdogların içeriğinin ve boyutunun yarışmanın tarihi boyunca sabit kaldığı aktarıldı. Bu da yarışmacıların yıllar içindeki performansını karşılaştırmak için geçerli bir temel sunuyor.

Koşudan sırıkla atlamaya kadar pek çok spordaki gelişmeler sigmoid eğrisi denen eğilimi takip ediyor. Bu eğriye göre önce bir süre hızlı gelişmeler yaşanıyor ve sonrasında bir dengeye oturuyor.

 

ap.jpg

Chestnut daha önce yarışmayı 10'dan fazla kez kazanmıştı (AP)

 

Smoliga, “Hotdog yeme konusunda kesinlikle ikinci düzlüğe ulaşıldı” diyor.

Smoliga, yarışmanın ilk yıllarında kazananların genellikle “büyük obez adamlar” olduğunu söylüyor. Ancak 1984 daha önce hayatında hiç hotdog yememiş Batı Almanya judo takımının üyesi 17 yaşındaki Birgit Felden yarışmayı kazanarak algıyı değiştiriyor.

Bununla birlikte 1990’lı yıllarda aşırı yemek konusunda ün salmış Japon yarışmacıların katılımıyla oyun alanı dönüşüm yaşıyor.

 2001’de Takeru Kobayashi 50 hotdog yiyeyerek kendinden önceki 25,125 rekorunu kırıyor.

Artık katılımcılar yalnızca büyük iştah sahibi kişiler değildi.

Seçkin yarışmacılar kalorileri işlemek zorunda kalmadan mideyi genişletmek için muazzam miktarlarda sıvı veya jel tüketilen ayrıntılı programlar izlemeye başladı.

Bu yılın kazananı Chestnut, yarışma öncesinde 3 ay boyunca hazırlandığını belirtiyor. Chestnut haftalık egzersiz koşuları, dikkatli bir diyet, yoga ve nefes egzersizleri yaptığını söylüyor.

10 dakikanın sonunda birçok yarışmacının hala daha fazla sosis ve çörek yemeye çalıştığı gözlemine dayanarak, sınırlayıcı faktörün mide kapasitesi yerine çiğneme ve yutmaya bağlı olduğu belirtiliyor.

Biology Letters’te yayımlanan makalede diğer türlerle kıyaslandığında insanın yeme hızının hayli etkileyici olduğu ifade ediliyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU