Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Bir süredir yoğun bakımda tedavi gören Ağaoğlu, 91 yaşındaydı

Fotoğraf: Twitter

Türkiye edebiyatının önde gelen isimlerinden Adalet Ağaoğlu, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Ağaoğlu, bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu.

Ağaoğlu’nun ölüm haberi, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün (TUDEB) resmi Twitter hesabından duyuruldu.

TUDEB’in duyurusunda, “Türk edebiyatının usta kalemi Adalet Ağaoğlu’nu kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Başımız sağolsun" ifadelerini kullandı.

Adalet Ağaoğlu kimdir?

Yazar. 23 Ekim 1929, Nallıhan/ Ankara doğumlu. Evlenmeden önce Adalet Sümer, evlendikten sonra da bir süre Adalet Sümer Ağaoğlu adlarıyla yazdı.

Ayrıca Parker Quinck, Remüs Telada adlarını kullandı. Yazar ve tiyatrocu Güner Sümer'in ablasıdır. İlkokulu Nallıhan'da okudu. Nallıhan'da ortaokul olmadığından, öğrenimini sürdürebilmesi için ailesi 1938'de Ankara'ya göç etti.

Ankara Kız Lisesini (1946), Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü (1950) bitirdi. 1951'de Ankara Radyosu'na girdi; bir süre dramaturg olarak çalıştı, daha sonra Radyo Tiyatrosu Müdürü oldu.

TRT'nin kurulmasından sonra bu kurumda program uzmanı olarak çalıştı ve bir süre daire başkanlığı yaptı, 1971'de TRT'den ayrıldı. Ayrıca, Ankara Meydan Sahnesinin kurucuları arasında yer aldı, burada da dramaturg ve çevirmen olarak çalıştı (Mart 1961-Haziran 1966). Fransa, ABD, İtalya, Almanya, İsviçre, Norveç, Japonya, Taiwan, Avusturya, Çekoslovakya gibi pek çok ülkeye turistik ve sanatsal geziler yaptı.

Eserleri Almanca, Slovakça, İngilizce, Hollandaca ve Bulgarcaya çevrildi. Uzun yıllar Ankara'da yaşadıktan sonra, 1980'li yılların başlarında İstanbul'a yerleşti. 1996 yılında, parkta otururken bir arabanın gelip kendisine çarpmasıyla ağır biçimde yaralandı, Türkiye'de ve Türkiye dışında uzun bir tedavi dönemi geçirdikten sonra sağlığına kavuşabildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU