Trump, internetten eğitim alacak yabancı öğrencilerin oturma iznini neden iptal etti?

Türkiye’den giden öğrencileri de kapsayan karar, ABD’de tartışılıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19 salgını nedeniyle kapatılan okulların sonbaharda yeniden açılması gerektiğini savunuyor (AP)

Harvard Üniversitesi başta olmak üzere bazı üniversitelerin gelecek akademik yılda tamamen online eğitim yapma kararının ardından, ABD yönetimi bu okullarda öğrenim gören yabancı öğrencilerin ülkeyi terk etmesini, yeni başlayacak öğrencilerin de ülkeye gelmemesini istedi.

Pazartesi açıklama yapan ABD Sınır ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE) bu öğrencilere ülkeyi terk etmek dışında bir seçenek tanıdı: Kısmen ya da tamamen yüz yüze eğitim veren diğer üniversitelere geçiş yapmaları.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine ABD’nin köklü üniversitelerinden Harvard ve Massacchusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) harekete geçerek Boston Federal Mahkemesi’ne başvuruda bulundu ve Trump yönetiminin kararının iptali için dava açtı.

Harvard Üniversitesi Rektörü Lawrence Bacow, yaptığı yazılı açıklamada, Trump yönetiminin kararını eleştirdi ve hükümetin okullara yüz yüze eğitime geçilmesi konusunda baskı uygulamak için böyle bir adım attığını savundu.

Diğer üniversite yöneticileri de Trump'ın koronavirüs tehdidini hiçe sayarak, gerekli önlemler alınmadan okulları açmaya çalıştığını vurguladı. 

Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı’ndan Kenneth T. Cuccinelli II, salı günü CNN’e konuşarak kararı savundu. Trump yönetiminin sadece tek bir online ders alınması durumunda dahi vize vererek yabancı öğrencilere önceden daha da esneklik tanıdığını, ancak durumun değiştiğini söyledi:

Eğer bütün dersleri internet üzerinden alacaklarsa burada olmaları için bir gerekçe yok. Eve gitmeli ve okul açıldığı zaman dönmeliler.

Öğrencilerse aniden karşılaştıkları bu durum karşısında şaşkın. Bir kısmı okul yönetimlerine giderek durumlarını netleştirmeye çalışırken, üniversiteler de ne yapılabileceğini tartışıyor.

Yüz yüze eğitimin de yapıldığı okullardaki bazı öğrenciler, kendi alanlarıyla ilgili olmayan derslere kayıt olabilmek için ellerinden geleni yaptı. Bazı üniversiteler de yüz yüze eğitim kotası dolan derslere yabancı öğrencilerin kaydolmasını teşvik etti.

Hindistan vatandaşı Rhea Joshi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bu derslere kayıt olabilmek için çaresizce beklediğini söyledi.

Suudi Arabistan’dan Los Angeles’a gelerek Kaliforniya Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi alan 19 yaşındaki Loay Alem de, “Bir anda memleketime sınırdışı edilebileceğimi fark ettim. Çok saçma, çok çılgınca” dedi.

Bazı üniversitelerde uluslararası öğrenciler lisans programlarının üçte birini, doktora programlarınınsa çoğunluğunu oluşturuyor.

The New York Times’a konuşan üniversite yöneticileri, yurtdışından gelen öğrencilerin ödediği paraları alamayan okulların zor duruma düşeceğini de ifade etti.

Kovid-19'dan en çok etkilenen ülke konumunda bulunan ABD'de 3 milyonu aşkın kişi virüse yakalanırken, 132 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.


Independent Türkçe, The New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU