İran, yeni bir askeri anlaşmayla Suriye'deki varlığını güçlendiriyor

Anlaşma kapsamında Suriye Savunma Bakanı Abdullah Eyyüb ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri, Şam’da bir araya geldi

İran, İsrail saldırılarına karşı Suriye hava sahasını güçlendirme peşinde / Fotoğraf: AFP

Tahran ile Şam, İsrail'den gelecek olan hava saldırılarını önlemek için İran'ın Suriye'ye hava savunma yardımı yapması konusunda anlaşmaya vardı

İran ile Suriye, Şam'ın hava savunma sistemlerini güçlendirmesini öngören yeni bir askeri anlaşmaya imza attı.

İran devlet televizyonunun haberine göre bu anlaşma, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini destekleyen Hizbullah örgütüne yönelik saldırılarını artıran İsrail'in hava saldırılarına karşı alındı.

Anlaşma kapsamında Tahran'ın Suriye'deki askeri varlığı da ABD ve İsrail'in karşı çıkışlarına rağmen genişletilmiş oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce birçok kez İran'a Suriye'deki askeri karargahlarını artırma izni vermeyeceklerini ifade etmişti.

Anlaşma kapsamında Suriye Savunma Bakanı Abdullah Eyyüb ve İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri, Şam'da bir araya geldi.

İran resmi devlet televizyonunun aktardığına göre Bakiri, burada yaptığı konuşmada "İki ülke arasındaki askeri ittifakı geliştirme kapsamında Suriye'ye hava savunma desteği sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin en büyük destekçisi İran

Bakiri, anlaşmanın "ABD baskılarına karşı iki ülkenin iradesini güçlendireceğini" sözlerine ekledi.

Tahran ve Şam, ABD'nin geçen ay çıkardığı Sezar Yasası'nın yürürlüğü girmesiyle birlikte sertleşen ekonomik yaptırımlara maruz kalıyor.

Suriye Resmi Haber Ajansı (SANA), "iki dost ülkenin silahlı kuvvetlerinin çeşitli çalışma alanlarında askeri ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için kapsamlı bir askeri anlaşma imzaladığını" bildirdi.

Yapılan anlaşmanın ardından Suriyeli bakan Eyyüb, "ikili anlaşmanın sürekli ve nitel olduğunu, artan baskıya ve tehditlere rağmen tüm yönlerini kapsadığını" ifade etti.

Eyyüb, "ulusal ve uluslararası tekfirci terörizme karşı koordinasyonun sürmesi gerektiğini" ifade ederken, ülkenin kuzeyindeki Suriye Demokratik Güçleri'ni destekleyen ABD'ye atıfta bulunarak, Suriye'de "yasadışı" faaliyet gösteren tüm yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Şam'ın en büyük destekçisi Tahran, iç savaşın patlak verdiği 2011'den bu yana Suriye'ye siyasi, ekonomik ve askeri destek sağlıyor.

Çatışmaların başlamasından sonra İran, 2011'de Suriye'yi desteklemek adına petrol ihtiyaçlarını güvence altına almak için özel kredi açmıştı. Birkaç cepheye asker yığarak orduya destek sağlamıştı.

2015 yılında ise Rusya, Suriye iç savaşına dahil olarak yeniden yapılanma, altyapı, enerji ve elektrik alanlarında destek sağlamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU