Oyları bölmekle eleştirilen DSP, hiçbir yerde kazanamadı

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde performansı merak edilen partilerden biri de, daha çok aday gösterilmeyen isimleri bünyesine katan ve yarışa onlarla katılan Demokratik Sol Parti’ydi

DSP 'nin Türkiye genelindeki oy oranı yüzde 0,98'de kaldı / Fotoğraf: İHA

DSP'ye yönelik "Millet ittifakının oylarını böleceği" savıyla seçim öncesinde başlayan eleştiriler, İstanbul'da Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki başa baş yarış nedeniyle sayım sırasında da devam etti.

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre DSP'nin Türkiye genelindeki oy oranı yüzde 0,98'de kaldı. Yaklaşık 454 bin seçmen DSP adaylarına oy verdi. 

DSP İstanbul’da 30 bin 720 seçmenden oy aldı, oy oranı yüzde 0,36 oldu. Ankara’da ise 10 bin 251 kişinin oyunu hanesine yazdı ve oy oranı yüzde 0,31'de kaldı.

Yarışa DSP'den katılan adaylar ne yaptı?

İYİ Parti'nin itirazı nedeniyle ittifak adayı olamayan eski HDP milletvekili Celal Doğan, DSP adayı olarak Gaziantep'te yarıştı. Seçimi AK Partili Fatma Şahin yüzde 53,99 ile kazandı. Doğan Gaziantep'te yüzde 26,21 oy aldı.

CHP’den DSP’ye geçen bir diğer isim 1999-2004 yılları arasında Çankaya Belediye Başkanı olan Haydar Yılmaz'dı. Yılmaz, CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı olan Mansur Yavaş’a karşı Ankara’dan DSP adayı oldu. Son sonuçlara göre Yılmaz, yüzde 0,25 oy oranıyla 4. oldu. 

İstanbul'da sonuçları merakla beklenen adreslerden biri Şişli'ydi. CHP’den DSP’ye geçen eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün sandıktan birinci çıkabileceği yorumları yapılıyordu. CHP’nin Şişli adayı Muammer Keskin’in en yakın rakibi olan Sarıgül’ün oy oranı yüzde 28,82'de kaldı. Muammer Keskin ise yüzde 48,54 ile Şişli’nin yeni belediye başkanı oldu. 

DSP’ye geçen Avcılar’ın geçtiğimiz dönemki belediye başkanı Handan Toprak DSP’den Avcılar belediye başkan adayı oldu, oy oranı yüzde 0,80’de kaldı. Avcılar’ı ise yüzde 52,13 ile Türkiye’nin ilk ve tek engelli adayı olan CHP’li Turan Hançerli aldı. 

DSP’ye geçen Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar yüzde 19,09 oy aldı. 

DSP’nin  yakından tanınan adaylarından biri de Üsküdar belediye başkan adayı sanatçı Güven Hokna idi. Hokna son sonuçlara göre Üsküdar’daki oyların yüzde 0,99’nu alabildi. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU