Suriye savaşından geriye kalan dram: Uzuvlarını kaybeden 86 bin çocuktan bazıları protez beklerken çalışmak zorunda

9 yaşındaki Suriyeli bir çocuk, “Yeni bir ayağımın olması hayalini kuruyorum. Böylece istediğimde hareket edebileceğim” diyor

Suriye'deki savaş sırasında 1 milyon çocuğun yaralandığı tahmin ediliyor (Reuters)

Suriye’deki savaşta 1 milyona yakın çocuğun yaralandığı ve içlerinden 86 bininin bazı uzuvlarını kaybettiği belirtiliyor. Savaşın engelli hale getirdiği çocuklar protez naklini beklerken bir yandan da çalışmak zorunda kalıyor.

2011’den bu yana devam eden savaş ülkeyi yerle bir ederek on binlerce kişinin ölmesine sebep olurken en büyük hasarın çocuklar üzerinde görüldüğü ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin elindeki verilere göre savaşın Mart 2011-Mart 2020 döneminde Suriye’de yaşamını yitirin çocuk sayısı 30 bine yaklaşırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Engelliler (HI) kuruluşu savaş sırasında 3 milyon kişinin yaralandığını ve bu rakama 86 bini ampute olmak üzere 1 milyon çocuğun dahil olduğunu bildiriyor.

Şark’ul Avsat’a konuşan 12 yaşındaki Halid Hüseyin, “Babamla markete giderken yaşanan bir saldırı sırasında yaralandım. Babamı öldürdüler, ben de ağır şekilde yaralandım ve ayağımı kaybettim” diyor.

Saldırı sırasında neler olduğunu anlatan Halid, “Toz ve duman dışında hiçbir şey göremiyordum. Sonra da kendimi hastane yatağında, bir ayağı kesilmiş halde buldum. Hareket ettirmek için çok uğraştım ancak yapamadım. Tek yapabildiğim ağlamaktı” diye konuşuyor.

Protez naklini bekleyen Halid, o gün gelinceye kadar gıda ihtiyacını karşılayabilmek için sokakta dondurma satıyor.

Suriye rejim güçleriyle Rus kuvvetlerinin hava saldırısında evinin füzeyle vurulması nedeniyle ağır yaralanan 9 yaşındaki Hulud Hamdan ise “Tüm arkadaşlarım oyun oynuyor, ben hariç. Kardeşlerimle arkadaşlarımla dışarıda oyun oynayabilmeyi isterdim ancak sakatlığım nedeniyle yapamıyorum. Yeni bir ayağımın olması hayalini kuruyorum. Böylece istediğimde hareket edebileceğim” diyor.
 


Protez uzmanı Dr. Muhammed Koli de savaşın engelli hale getirdiği çocuklarla ilgili yürüttükleri çalışmaları şöyle anlatıyor:

Fabrikalarımızdan birinde protez için gerekli parçaları üretmek için çalışıyoruz ve yerel olarak üretilemediği için yurtdışından hazır getirilen parçaları satın alıyoruz. Yaralı çocukları muayene edip sakatlık durumlarına göre tedbirler alıyoruz… Bir protezin maliyeti yaklaşık 700 dolar. İthal edilen akıllı protezlerin fiyatlarıyla kıyaslandığında makul bir fiyat.

 

Independent Türkçe, Şark’ul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU