ABD'de Yeşil Parti’nin başkan adayı Hawkins neden seçim “spoiler”ı olmadığını açıkladı

Yeşil Parti'nin muhtemel adayı, Başkan Trump'ı "kaybeden" olarak nitelendiriyor ve Joe Biden'ın politikalarının da " Avrupa'nın merkez sağ partilerine rahatlıkla uyum sağlayacağını" söylüyor

Howie Hawkins, Yeşil Parti adına 2020 başkanlık yarışına katıldı (Howie Hawkins 2020)

Yeşil Parti'nin muhtemel adayı ve Amerikan Sosyalist Partisi'nin tercihi Howie Hawkins, başkanlık için üçüncü bir seçeneğe ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Ve The Independent'a yazdığı metinde bu görev için aranan kişinin kendisi olduğunu belirtiyor.

Her ne kadar içinde uyarı işaretleri barındırıyor olsa da bazı Demokratların ciddiye almamakta acele ettiği bir mesaj bu.

Uzun süredir Bernie Sanders'ın danışmanlığını yapan Jeff Weaver, Yeşilleri "siyasi bir illüzyona" benzetmekle birlikte Politico'ya yaptığı açıklamada, üçüncü partilerin kritik eyaletlerdeki oy farklarında önemli rol oynayabileceğini söylüyor.

Uzun yıllardır halk hareketi organizatörü olarak çalışmış bir isim olan 67 yaşındaki Hawkins şu ana kadar 24 kez aday oldu. 2010 ve 2014'de Yeşil Parti'nin New York eyalet valisi adayı olarak yüzde 5 oranında oy aldı. Bu sonuç, eyalet tarihinde bağımsız bir ilerici parti adayının aldığı en yüksek oy oranlarından biri oldu.

Hawkins'in kampanyası hayal kırıklığına uğramış liberalleri, kendi deyimiyle Bernie Sanders "sığınmacılarını" ve çok daha fazlasını bir araya getirmeyi hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazısında Hawkins, “Asıl hedefimiz 2016 seçimlerinde oy kullanmayan 100 milyon seçmen. Bu kitle orantısız biçimde işçi sınıfından, beyaz olmayanlardan ve gençlerden oluşuyor. Onlar ABD'deki bağımsız sol siyasetin geleceği" diyor.

Hawkins, iki büyük partinin adaylarını da neredeyse yok sayıyor. Başkan Donald Trump'ı "süper bulaştırıcı mitinglerinde" kendi taraftarlarının hastalığa yakalanmasını göze almaya istekli "modern zamanların Tifolu Mary'si" ve bir "kaybeden" olarak nitelendiriyor.

Joe Biden'ın "muhafazakar politikalarının... Avrupa'nın merkez sağ partilerine rahatlıkla uyum sağlayacağını" söylüyor.

Hawkins'e göre iki aday da ne koronavirüs kriziyle mücadele için yeterince çaba gösteriyor ne de ülke çapında ırksal adalet ve polis reformu talep eden protestolara öncülük eden siyahi Amerikalıların çağrılarına destek veriyor.

Hawkins federal düzeyde uygulanacak bir Kovid-19 test programınının yanı sıra "polisin toplum tarafından denetlenmesini, uyuşturucu savaşlarının sona erdirilmesini ve Afro-Amerikalıların kayıplarının telafi edilmesini" savunuyor.

Tahmin edeceğiniz üzere iklim krizi de ön sırada ve merkezi öneme sahip. Hawkins'in planını, ABD ekonomisini yeniden inşa edecek bir acil durum programı için devlet kaynaklarını kullanarak önce sıfır, ardından negatif karbon salımına ve 2030 itibarıyla da yüzde 100 temiz enerjiye ulaşacak "ekososyalist bir Yeşil Yeni Mutabakat" oluşturuyor.

(Trump fosil yakıt endüstrisinin amigoluğunu yaparken, Biden'ın planı da ABD'nin 2050'den önce yüzde 100 temiz enerjili bir ekonomiye ve net sıfır karbon salımına ulaşmasını sağlamayı içeriyor.)

RealClearPolitics'in anketlerindeki ulusal oy ortalamasına göre Biden şu an Trump'ın yaklaşık 9 puan önünde ilerliyor ve Biden taraftarları, özellikle de Trump'ın sallanan liderliği ve Twitter'daki öfke nöbetleri ışığında, ihtiyatlı bir iyimserlik sergiliyor. Ne var ki 2016'dan alınan derslerin ateşi hâlâ parlıyor.

Hillary Clinton'ın 2016'daki kampanya yöneticisi Robby Mook, Politico'ya yaptığı açıklamada, “Biden asıl muharebeye tanık olacak eyaletlerde yüzde 50'nin üzerine geçmedi ve genellikle yanılma payıyla önde gidiyor. Önümüzdeki 5 ay içinde her şey olabilir" diyor.

En önemli husus, insanlara Trump'ın kazanabileceğini hatırlatmak.
 


Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi Direktörü ve Sabato's Crystal Ball adlı uzmanlık sitesinin isim babası Dr. Larry J. Sabato ise The Independent'a şunları söylüyor:

Howie Hawkins belki New York eyaletinin bazı kısımları dışında adı pek bilinmeyen biri. Fakat kendisi için asıl problem, bu seçimlerin odak noktasının Donald Trump olması nedeniyle kasımda Demokratların ve liberallerin farklı bir yola sapma olasılığının epey düşük olması.

Birçok Demokrat, Trump'ın elde ettiği zaferde Jill Stein'ı suçluyor. Stein'ın Clinton'a Michigan'a mal olması muhtemel ve aynı sözü bazı başka eyaletler için de söyleyebilirsiniz. Twitter'da Yeşil Parti'den bahsettiğinizde Demokratlardan anında yanıt geliyor. Hillary Clinton bu güçlü duruşun bir parçasının 2016'da kendine destek için kullanıldığını görmek isterdi.

Yeşillerin kazanma ihtimali hiç yok, tek bir eyalet bile Yeşillere oy vermeyecek. Ve Hawkins'in ve diğer üçüncü parti adaylarının bu sefer iyi sonuç alacaklarından da şüpheliyim. 2016'da seçmenlerin yüzde 6'sı Trump ve Clinton dışındaki adaylara oy vermişti. Bu oran bu yıl daha düşük olacak.

Hillary Clinton'ın başkanlık girişiminin başarısızlığa uğramasının ardından yapılan otopside kimi raporlar Clinton'ın kaybetme nedeni olarak Liberteryen Parti'den Gary Johnson, Yeşil Parti'den Jill Stein ve bağımsız muhafazakar Evan McMullin gibi üçüncü parti adaylarının aldığı oyları göstermişti. (Ancak Nate Silver'ın bir 538 podcast yayınında belirttiği gibi hakikat muhtemelen çok daha karmaşık.)

Hawkins ayrıca Yeşil Parti'yi "spoiler" (siyasette iki büyük partiden birinin oylarını çekerek seçilme şansını bozan üçüncü partiyi tanımlayan bir ifade -ed.n.) olarak niteleyen Demokratlara da aldırmıyor.

Hawkins yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

Ralph Nader'ın 2000'deki Yeşil Parti kampanyasından bu yana teşkil ettiğimiz spoiler sorununa önerilen çözümü, yani başkanlık seçimlerinde Seçiciler Kurulu'nu alternatif oylamaya dayalı ulusal halkoyuyla değiştirmeyi kabule yanaşmıyorlar.

Önünde tırmanılmayı bekleyen dağ gibi yokuşa rağmen Hawkins kendinden emin:

Davamızı seçmenlere götüreceğiz. Pandemi, ırkçılık, ekonomik eşitsizlik, iklim ve nükleer silahlanma gibi ölüm kalım meselelerinde zamanımız azalıyor. Gerçek çözümler bekleyemez.

 

 

Louise Boyle’un tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: 2020 seçimlerini kazanma ihtimali zayıf Yeşil Parti adayı Howie Hawkins neden "spoiler" olmadığını ve ABD'nin üçüncü bir seçeneği hak ettiğini açıklıyor

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU