The Independent muhabiri, ABD polisinin protesto alanına müdahalesini takip ederken gözaltına alındı

Andrew Buncombe kendisini defalarca gazeteci olarak tanıtmasına rağmen bölgeyi terk etmemekle suçlandı

Seattle polis ekipleri, bir süredir göstericilerin eylem alanı haline gelen bölgedeki kalabalığı dağıttı (AP)

The Independent muhabiri, Seattle'da Donald Trump'ın eleştirilerine de yol açan bir protesto alanına yapılan polis saldırısını takip ederken gözaltına alındı.

The Independent'ın ABD başmuhabiri Andrew Buncombe çarşamba günü yerel saatle 09.00'dan kısa bir süre sonra, şehir merkezi yakınlarında yer alan Capitol Hill İşgal Protestosu (CHOP) adlı alanın çevik kuvvet polisleri tarafından boşaltıldığı sırada bölgeyi terk etmediği suçlamasıyla gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

52 yaşındaki Buncombe kendisini defalarca gazeteci olarak tanıtmasına rağmen King County Hapishanesi'ne götürülerek kelepçelendi. Buncombe parmak izi alındıktan ve yaklaşık 10 saat boyunca gözaltında tutulduktan sonra nihayet serbest bırakıldı.

Seattle Polis Teşkilatı, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, bölgeyi terk etmeme, tutuklamaya mukavemet ve saldırı gibi itham edilen suçlardan 44 kişinin tutuklandığını bildirdi.

Seattle Polis Şefi Carmen Best, Belediye Başkanı Jenny Durkan'ın söz konusu bölgeyi “yasadışı toplanma” alanı ilan etmesinin ardından polis memurlarının buraya sevk edildiğini söyledi.

Best gazetecilere verdiği demeçte şöyle konuştu:

CHOP kanunsuz ve acımasız hale geldi. Bu birkaç bloktan oluşan bölgede ikisi ölümcül 4 silahlı saldırının yanı sıra soygunlar, saldırılar, şiddet eylemleri ve sayısız mülkiyet suçu gerçekleşti.

Barışçıl gösterileri destekliyorum. Siyahilerin hayatı önemlidir ve ben de bu hareketi toplumumuzda anlamlı bir değişim, toplumumuzda anlamlı bir paylaşım yönünde ilerletmeye yardımcı olmak istiyorum.

Ama bu kadarı da fazla! Bizim görevimiz toplumu korumak ve ona hizmet etmektir.

Protestocular, 25 Mayıs'ta Minneapolis'te yaşanan olayda George Floyd'un polis memurları tarafından öldürülmesinin ardından ırksal adaleti destekleyen eylemlerin parçası olarak bu bölgeyi işgal etmişti.

Trump, CHOP'taki protestoculardan “yerli terörist” diye bahsetmiş ve yetkililerin bu alanı temizlemesini istemişti.

ABD Başkanı 11 Haziran'da paylaştığı tweet'te şunları yazmıştı:

Radikal Solcu Vali @JayInslee ve Seattle Belediye Başkanı'yla büyük Ülkemizin daha önce hiç görmediği seviyede alay edilip oynanıyor. Şehrini DERHAL geri al. Eğer sen yapmazsan, ben yaparım. Bu bir oyun değil. Bu çirkin Anarşistler HEMEN durdurulmalı. HIZLA HAREKETE GEÇİN.

Floyd'un ölümünün tetiklediği ve ülke genelinde çoğunlukla barışçıl geçen protestolara, polisin hem göstericilere hem de gazetecilere karşı sergilediği şiddet patlamaları damga vurdu.

ABD Basın Özgürlüğü Takibi (USPFT), Amerika Birleşik Devletleri'nde 26 Mayıs-1 Temmuz döneminde gazetecilere karşı 112 fiziksel saldırı gerçekleştiğini ve bunların 67'sinin failinin kolluk kuvvetleri olduğunu belirtirken, en az 64 tutuklama vakası olduğunu da ekledi.
 

Buncombe geçen ay CHOP protestosuna dair bir haberinde işgal altındaki alanı, "hareketli barları ve gece hayatıyla tanınmış, hızla nezih hale getirilmiş bir mahallede" düzenlenen "oturma eylemi, protesto ve yaz festivali karışımı bir yer" olarak nitelendirmişti.

Protestoya katılanlar arasında yer alan Felisha Tyson adlı kişisel eğitmen, Buncombe'ye ortamdaki ruh halinin, ABD Başkanı'nın tanımıyla “çirkin anarşist cehennemden” ziyade açık hava partisine benzediğini söylemişti. Bununla birlikte muhafazakar görüşlü yorumcular, 16 ve 19 yaşlarında iki genç erkeğin hayatını kaybettiği silahlı saldırılar da dahil olmak üzere şiddet olaylarına dikkat çekerek, bu hadiseleri protestoların şiddet yanlısı ya da anarşist eğiliminin kanıtı olarak sunmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU