PizzaGate komplo teorisi, Justin Bieber gibi ünlüleri de kapsayarak yeniden yayılıyor

4 yıl önce ABD'de ortaya çıkan ve seçkin Demokrat Partili isimleri çocuk istismarcısı şebekeyle bağlantılandıran PizzaGate komplo teorisi, TikTok kullanıcılarının da etkisiyle, şarkıcı Justin Bieber gibi ünlüleri de içine katarak yeniden yayılıyor

PizzaGate komplo teorisi Kasım'daki Başkanlık yarışı öncesinde yine ivme kazandı (AP)

ABD'de PizzaGate olarak bilinen ve eski Başkan Barack Obama ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da aralarında bulunduğu siyasetçilerin, bir çocuk istismarı şebekesiyle bağı olduğunu iddia eden komplo teorisi, farklı ünlü isimleri de içine katarak yayılmaya devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Times'ın (NYT) haberine göre, Kanadalı ünlü şarkıcı Justin Bieber geçen ay Instagram'daki bir videosunda başındaki bereyi düzeltti. 130 milyon takipçisi arasındaki bazılarına göre bu bir işaretti.

Videoda bir takipçisi Bieber'a PizzaGate adlı çocuk istismarı şebekesinin mağduru olmuşsa beresine dokunmasını istemişti. Bieber'ın binlerce mesajın geldiği sırada özellikle bu mesaja yönelik beresini düzelttiği yönünde bir kanıt bulunmuyordu ancak bu basit hareket hakkında sosyal medya ve diğer platformlarda çok sayıda yorum yapıldı.

Bieber'ın hareketini analiz eden yüzlerce video İspanyolca, Portekizce ve diğer dillere çevrildi, milyonlarca kez görüntülendi.
 

00pizzagate-instagram-superJumbo.jpg

PizzaGate komplo teorisine inananların bir kısmı, Bieber'ın beresine dokunmasının, çocukları istismar eden şebekenin mağduru olduğunu doğruladığı anlamına geldiğini savunuyor (Instagram)


Ardından hayranları Bieber'a sosyal medya üzerinden güvende olup olmadığını sordu. Günler içinde Google'da "Justin ve PizzaGate" aramaları arttı ve #savebieber (#bieberikurtarın) etiketi trend oldu.

Bieber'ın temsilcileri NYT'nin yorum isteğine yanıt vermedi. 

PizzaGate komplo teorisi çürütülmüştü

4 yıl önce, 2016 ABD Başkanlık seçimi öncesi Clinton, Clinton'ın danışmanları ve diğer Demokratik Partili seçkinlerin, Washington'daki bir pizza restoranının merkezinde olduğu bir çocuk istismarcısı şebekeyi yönettiği iddiaları internet üzerinde yayılmıştı.

Bu tarz iddiaları teyit konusunda çalışan kişiler suçlamaları çürütse de Aralık 2016'da silahlı bir kişinin restorana tüfekle ateş açması, söylentilerin ne kadar tehlikeli olabileceğini göstermişti.

Geçen yıllar içinde Facebook ve YouTube, PizzaGate ile ilgili iddiaları içeren paylaşımları büyük oranda kaldırsa da Kasım 2020'de yapılacak Başkanlık yarışı öncesi yine komplo teorisini savunanlar bu kez TikTok gibi yeni platformları da aralarına katarak PizzaGate'i gündeme getirdi.

TikTok kuşağı ve QAnon komplo teorisini yayıyor

NYT'nin haberine göre bu kez TikTok'ta faal olan daha genç kuşak komplo teorisni alevlendiriyor ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ve destekçilerine karşı "derin devletin" gizli bir komplo içinde olduğunu öne süren aşırı sağcı bir komplo teorisyeni grubu QAnon da özel Facebook gruplarında iddiayı yayıyor ve akılda kalması kolay internet meme'leri üretiyor.

Komplo teorisi Clinton gibi siyasi isimler üzerindeki odağını daha farklı sektörlerdeki etkili ve seçkin isimler üzerine yöneltmiş durumda. Bu isimler arasında Justin Bieber, Bill Gates, Ellen DeGeneres ve Oprah Winfrey gibi isimler yer alıyor. 

PizzaGate komplo teorisi küresel düzeyde de yayıldı. Özellikle ABD'de ilgi çekse de İtalya, Brezilya ve Türkiye'de komplo teorisi hakkındaki video ve paylaşımlar milyonlarca kez görüntülendi.

New York Times'ın incelemesine göre PizzaGate hakkındaki aramalar 2016'da seviyesini aşmak üzere. Kısa video platformu TikTok'taki PizzaGate etiketi geçen aylarda 82 milyondan fazla görüntülendi.

FBI yeni soruşturma iddiasını henüz doğrulamadı

Komplo teorisinin hedefindeki Washington'daki pizza restoranı Comet Ping Pong, hala çocuk istismarcısı şebekesi merkezi olduğu suçlamalarıyla ve ölüm tehditleri içeren mesajlarla boğuşuyor.

Restoranın sahibi James Alefantis kısa süre önce yeni ölüm tehditleri alması nedeniyle Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) iki ay önce yeni bir soruşturma başlattığını söyledi.

FBI cuma günkü açıklamasında soruşturmanınn varlığını doğrulamadı.

Alefantis ise "Benim gibi biri için başka seçenek yok. Google ya da TikTok'taki kişilerin adları ve numaraları ben de yok, onları arayamam. Ancak onların korku dolu yaşamlarını ben yaşamak istemiyorum" dedi.

Nasıl başlamıştı?

PizzaGate komplo teorisi 2016'da Reddit ve 4chan gibi çevrimiçi forumlarda, aşırı sağcı sağcı kullanıcılar ve Trump destekçilerinin Clinton'ın üst düzey kampanya danışmanı John D. Podesta'nın hacklenen e-postlarını incelemesiyle doğmuştu.

Podesta'nın akşam yemeğinden bahsettiği bazı e-postalarda pizza kelimesi geçiyordu. Bir 4chan kullancısı bunun pedofillerin çocuk pornosu için kullandığı  "peynirli pizza" (cheese pizza) şifresi olduğunu öne sürmüştü.

Podesta'nın erkek kardeşi Tony'nin pizza restoranının sahibi Alefantis ile dostluğu da komplo teorisinin büyümesine yol açmıştı.

NYT, komplo teorisinin yeniden trend olmasına, bu ay YouTube'da yayınlanan ve QAnon grubu çevresinde yayılan “Out of Shadows” adlı yapımın neden olduğunu ve mayıs ayında teorinin, içine Justin Bieber'ı da alarak genişlediğini belirtti.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU