Dünyaya liderlik dersi veren başbakan: Jacinda Ardern

Ardern, 50 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırısının ardından hem krizi ele alış şekliyle hem de hassasiyetiyle övgü topladı

Yeni Zelanda'nın 38 yaşındaki başbakanı Jacinda Ardern, ülke tarihinin en büyük terör saldırısında sağduyulu liderliğiyle dikkat çekti.

Jacinda Kate Laurell Ardern, Yeni Zelanda’nın ve dünyanın seçilmiş en genç kadın başbakanı.

Ardern, Christchurch'te iki camiye düzenlenen ve 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından verdiği mesajlar, tavır ve aldığı kararlarla, bir anda tüm dünyanın ilgisini üzerinde toplayarak sempati kazandı. 

Hem saldırının hemen ardından yaptığı konuşmayla hem de ilerleyen günlerde sürdürdüğü politikasıyla büyük övgü topladı. 

Dünyanın önde gelen gazete ve televizyonlarında  "Tüm liderlerin terörle nasıl mücadele edileceği konusunda Ardern'den öğreneceği çok şey var" yorumları yapıldı. 

Katliamın ardından kurbanların aileleriyle bir araya gelen, onların acısına ortak olan, konuşmasında Kur'an'dan ayetler okuyan, başörtüsü takan, teröristin adını asla anmayan, ülkesinde silah satışına kısıtlama getiren Ardern, hem krizi ele alış şekliyle, hem meseleye yaklaşımındaki hassasiyetle "farklılıkları gören ve onu elinin tersiyle iten lider" olarak tanımlandı.

Peki son günlerde gündemden düşmeyen Jacinda Ardern kim?

1980’de Yeni Zelanda'nın kuzeyinde yer alan Hamilton şehrinde doğdu. İngiliz kökenli bir aileden gelen Ardern, henüz 39 yaşında ve iki yıldır ülkesinin başbakanı. 

Ailesi tarafından Mormon inancına göre yetiştirildi ancak daha sonra Agnostik oldu. 

Henüz 17 yaşındayken İşçi Partisi’ne üye oldu. 2001 yılında Waikato Üniversitesi’nde siyaset iletişimi ve halkla ilişkiler fakültesinden mezun olduktan sonra, Başbakan Helen Clark'ın ofisinde araştırma uzmanı olarak çalıştı. 

Sonrasında, dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair'in politika danışmanı olarak görev yaptı. 2008’de, 28 yaşındayken, Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği'nin Başkanı oldu.

Aynı yıl Yeni Zelanda Parlamentosu'na seçilen en genç vekil olan Ardern, 2017’de İşçi Partisi’nin başına geçti. Eylül 2017’de yapılan seçimlerde ülkesinin 40’ıncı başbakanı olarak seçildi. 

 

 

Yeni Zelanda’nın “yenilikçi ve sosyal demokrat” lideri

Kendisini “yenilikçi ve sosyal demokrat” olarak tanımlayan Jacinda Ardern, ülkesinin yerel dili Maori dilinin okullarda öğretilmesini ve eşcinsel evlilikleri destekliyor. Kürtajın ve esrarın suç olmaması gerektiğini düşünüyor. 

İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözümü savunuyor. 

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, televizyon sunucusu Clarke Gayford ile birlikte ve henüz 1 yaşında bir kız çocuğu annesi. 

Başbakan olduktan sonra hamile olduğunu açıklayan Ardern, Benazir Butto'nun ardından dünyada bir başbakanken doğum yapan ikinci kadın lider oldu. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU