Google, kullanıcıların lokasyon ve arama geçmişlerini artık sonsuza kadar saklamayacak

“Kişisel verinin gizliliği” konusunda bazı adımlar atılacağını söyleyen Google CEO’su Sundar Pichai, bundan sonra kişilerin kullanım geçmişlerinin 18 ay sonra silineceğini açıkladı

Fotoğraf: Reuters

Teknoloji devi Google, kullanıcıların, yer bildirimilerinin ve internette hangi siteleri ziyaret etttiklerine dair geçmişlerinin artık sonsuza kadar saklanmayacağını duyurdu. 

CEO’su Sundar Pichai imzasıyla paylaşılan blog yazısıyla yapılan açıklamaya göre kişilerin lokasyon ve internet geçmişleri 18 ay boyunca tutulacak, daha sonra silinecek. 

Önceki uygulamada Google’ın söz konusu verileri saklayıp saklamayacağına kullanıcılar karar veriyordu. Bir kişinin Google’a izin vermesiyle de veriler, belirsiz süreli olarak tutuluyordu. 

Google’ın lokasyon geçmişine ulaşması özelliği kullanıcı tersini istemediği sürece kapalı tutuluyor ancak  “Haritalar” özelliğinin kullanılmasıyla Google, bu veriye ulaşabiliyor. Bunun üzerinden ise size sevebileceğinizi düşündüğü restoranlar gibi bazı öneriler sunabiliyor.  

Google’ın topladığı verileri her üç ya da 36 ayda bir otomatik olarak silmesini talep edebiliyorsunuz. 

Google’ın internet ve mobil uygulama geçmişi de her 18 ayda bir silinecek. Ancak şirket bunun, yalnızca “yeni hesaplar” için geçerli olacağını söyledi. Hatta yeni bir YouTube hesabı alan birinin geçmişi üç yıl sonra silinebilecek. 

Eski kullanıcılar için geçen yıl sunulan çözüm ise hâlâ geçerli. Kişiler, arama geçmişlerinin belirsiz süreli saklanması yerine “Otomatik Sil” seçeneğini de seçebiliyor. 

Google, bazı uygulamalarda “gizlilik” modunu da devreye sokuyor. Böylelikle gezindiğiniz uygulamaların ve uygulamalardaki aramaların kaydı Google tarafından tutulmayacak. Örneğin “Google Haritalar” uygulamasını “gizli” modda kullanıyorsanız, hiçbir lokasyon bilginiz kayıt altına alınmıyor. 
 
Söz konusu özellik önce IOS, daha sonra Android yazılımlara getirilecek. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU