Trump ailesinde asıl beyin Ivanka mı?

Ailenin bir arkadaşı bana yıllar önce şunu anlattı: Ailenin beyni Ivanka’dır ve aslında işleri çekip çeviren de odur. Trump sadece bir şeyleri imzalamak için ortaya çıkar. Eğer o olmasaydı, Trump iflas ederdi

Ivanka Trump ve Donald Trump / Fotoğraf: AFP

Madeline Ruth Somerville – The Independent

Başkan’ın damadı Jared Kushner ve eşi Ivanka Trump’ı yeren ve onların bilinmeyen yönlerini anlatan "Kushner, Inc" isimli kitap bu hafta çok ilgi görüyor. Kitapta olduğundan daha fazla parlatılan Ivanka en az babası Trump kadar gizli iş birlikleri yapan ve rüşvet alan biri olarak resmediliyor. Aslında yazar Vicky Ward, Ivanka’yı Cersei Lannister ayarında dolap çeviren kimse olarak tarif ediyor.

Ivanka Trump’ın sesini çok çıkarmadığı görülüyor; hepimiz onu görmezden geldik ve güzel bir kadının kötü işler yapmayacağını belirten cinsiyetçi klişelerden dolayı da onun sadece suç ortağı olduğunu sandık. Peki Ivanka tüm Trump yönetiminin asıl beyniyse? Bana öyle geliyor ki süregelen Trump-Rusya skandalını adeta her yönüyle onunla ilişkilendiren ipuçları –Putin’in bilinen metresi Wendi Deng’le olan yakın arkadaşlığından Moskova’da Trump Tower’ın inşa edilmesindeki kişisel müdahalesine kadar– etrafa saçılmış durumda.

Ivanka’nın her işte parmağı var. Sadece, duvarların ne renk olacağından masajın kaç dakika sürmesi gerektiği gibi gösterişe dair kararları veriyor olsaydı, bu, onun prenses danışman olarak ücretsiz ama yarı resmi pozisyonunu tümden uygunsuz kılardı. Seçim bence açık; o ya her şeyle gerçekten yakından ilgileniyor ya da herhangi bir iktidarı yok ve tamamen zararsız. İkincinin doğru olabileceğinden kesinlikle şüphe ediyorum.

Ivanka’yı sevmek istediğim zamanlar oldu. Onu aile şirketini kurtaran kız olarak görmek istedim. Bence hepimiz böyle görmek istedik. Fakat şimdi aksine inanmak için nedenlerim var.

Hem Başkan Donald Trump hem de Ivanka Trump’la bizzat çalışan, ailenin bir arkadaşı, 2015'de o meşhur yürüyen merdivenden inişinden (Trump’ın başkanlığa adaylığını resmen duyurduğu etkinlik) yıllar önce bana şunu anlatmıştı: Ailenin beyni Ivanka’dır ve aslında işleri çekip çeviren de odur. Trump sadece bir şeyleri imzalamak için ortaya çıkar. Eğer o olmasaydı, Trump iflas ederdi.

Bu arkadaş, Trump markasını taşıyan bir tesiste, Trumpların o zamanlar hala aktif bir şekilde içinde yer aldığı projenin başlangıcından itibaren uzun yıllar çalıştı.

Trump’ın boy göstermeyi, tokalaşmayı ve patronluk taslamayı sevdiği, tutmayacağı sözler verdiği ve sonra da hiç söylememiş gibi davrandığını bana söylendi. Diğer ortakları onları defetti çünkü sözünü tutmak veya bir işi tamamlamak konusunda Donald’a güvenilemezdi. Ortakları Donald arıza çıkardığı için de Trump adını kullanmayı sürdürdü.

Ivanka aile şirketinin işleriyle o zamanlar daha yeni ilgileniyordu ancak arkadaşım onun ailede gerçekten bir beceriye sahip tek kişi olduğunu söyledi. Arkadaşım, “Bir de Donald’a bakın. 80’lerde Ivanka’nın annesi her şeyi çekip çevirdi. Ondan ayrıldıktan sonra Donald sürekli iflas etti, ta ki kızı Ivanka onun için çalışacak yaşa gelene kadar” dedi.

Düşünürseniz bu zamanlamanın mantıklı olduğunu göreceksiniz. Trump’ın korkunç bir biçimde hızla değer kaybeden birinden reality şov yıldızı olarak yeniden büyük bir oligarka dönüşmesi kızının şov programının yapılmasına yardım etmeye koyulmasıyla başladı.

Jared Kushner’in ne yaptığına takılıp kalmadan önce durup, Ivanka’nın babasıyla kocası arasında kesişme noktası olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Ivanka, medyanın belirli bir bölümünde onu pasif ve bilgisiz Stepford kadını olarak resmeden, bıkkınlık veren klişelerden güzel bir şekilde yararlanabilir. Gerçekten de Donald’ın beyin takımındaki birçok kişi gerçek hayatın kurnaz danışman-yöneticisinin Trump yatırımının her tarafında stratejilerini ustalıkla işlemesine göz yummayı tercih edebilir. Bana göre, Ivanka yıllardır ustalıkla Verbal Kint’i oynuyor ama onun gerçekten Kaiser Soze olduğunun farkına varırsak çok şaşırmamalıyız.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU