Dünya çapındaki başarısına rağmen Friends neden 10. sezonda sona erdi?

Dizinin yaratıcılarından David Crane’e göre karakterlerin olay örgüleri 10. sezonda tamamlanmıştı

Dizinin son bölümü 6 Mayıs 2004'te yayımlanmıştı (IMDb)

Friends, 10 sezonun ardından 2004’te son buldu. Dizinin başarısı ve çoğu kez “tüm zamanların en iyi dizilerinden biri” şeklinde değerlendirilmesi nedeniyle yapımın final yapması bazıları için şaşırtıcı olmuştu.

David Crane ve Marta Kauffman’ın yaratıcısı olduğu dizi ilk kez 1994’te NBC’de yayımlandı. Hikayesi ve izleyenlerin kendinden kolayca bir şey bulabileceği karakterleriyle yapım kısa sürede popüler hale geldi.

Friends New York City’de yaşayan 6 arkadaşın inişli çıkışlı yaşamlarını, yetişkinliğin getirdiği sorunları kendilerince ele alış şekillerini anlattı.

Dizi yapım sürecindeki başarılarıyla da dikkat çekiyordu. İlk kez bir dizi oyuncu kadrosu bir grup olarak masaya oturup eşit ücret almayı talep etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10. sezon sırasında 6 oyuncu da bölüm başına 1 milyon dolar kazanıyordu. Bu da Lisa Kudrow, Jennifer Aniston ve Courteney Cox’ı en fazla kazanan kadın oyuncular yapıyordu.

Monica, Phoebe, Rachel, Joey, Chandler ve Ross artık pop kültürünün büyük bir parçasıydı.

Dizinin başarısı ve popülerliği göz önüne alındığında, Friends’in 10 sezonun ardından son ermesi bazıları için tuhaf bir durumdu (Dizinin tam da zamanında bittiğini düşünenler de vardı).

ScreenRant’ta yer alan habere göre Crane ve Kauffman, tüm oyuncu kadrosu bunun için heyecan duysa da Friends’e bir sezon daha çekmek istemediklerini çünkü 10. sezonu karakterlerin olay örgülerini tamamlayacak şekilde tasarladıklarını söyledi.

Crane’e göre 10. sezon öncesinde geriye anlatacak ne gibi hikayeler kaldığına dair düşünmek zorunda kaldılar, böylece geri dönmek için iyi bir sebepleri olabilecekti.

Diziyi sonlandırma kararında Friends’in yapım maliyetlerinin sürdürülemez hale gelmiş olması da muhtemel. Çünkü yalnızca oyuncu kadrosuna halihazırda büyük bir ödeme yapılıyordu ve bu ödeme her sezonda gittikçe daha da büyüyordu.

Bir başka muhtemel sebepse televizyon trendlerinde yaşanan değişim olabilir. Friends’in son dönemlerinde artık sitcom’lar önceki popülerliğini yitirmeye, yerlerini dram türü yapımlara bırakmaya başlamıştı.

Friends oyuncu kadrosu 10 yıldır sürdürdükleri rollerini artık geride bırakıp kariyerleri için yeni keşifler yapmak istemiş de olabilir. Öyle ki Jennifer Aniston 10. sezon için geri dönme konusunda şüphe duymuş ve insanlar diziyi “hala severken” yapımın sonlanması taraftarı olduğunu söylemişti.

10. sezon Friends hayranlarının pek favorisi olmasa da karakterlerin olay örgülerinin sonlanması açısından istenileni başarmıştı.

Eğer dizi bu sezonun ardından devam etseydi seyircinin ilgisini kaybetme konusunda büyük bir risk alacağı kesindi.

 

Independent Türkçe, ScreenRant

Derleyen: Sezin Bala

 

DAHA FAZLA HABER OKU