İBB'den geçmişte elektrikli araç isteyen Adalar Kaymakamlığı'nın erteleme kararına tepki

Adalar Kaymakamlığı, İBB’nin 60 elektrikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu Karayolları Trafik Kanunu'na uyulmadığı gerekçesiyle reddetmişti. İBB Başkanı İmamoğlu da araçların tescil sürecinin devam ettiğini belirterek kararı eleştirmişti

Fotoğraf: AA

Adalar'da faytonlar kalktı ama tartışmalar sürüyor.

'Hayvan eziyeti' ve Ruam hastalığı gerekçesiyle faytonların yerine elektrikli araç sistemine geçiş hazırlıkları tamamlansa da, Adalar Kaymakamlığı'ndan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) izin çıkmadı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından geçtiğimiz gün Adalar'da tanıtımı yapılan elektrikli araçlar, ilçe kaymakamlığı tarafından ‘karayolları üzerinde hizmet veren araç’ olarak değerlendirildiği için hizmete başlayamadı.

Elektrikli araçların hizmete alınmasını erteleyen Adalar Kaymakamlığı'nın şubat ayında ilçede motorsuz alternatif ulaşım aracına geçilmesi yönündeki kararını hatırlatan İBB, yaşananlara tepki gösterdi.

 

Adalar fayton AA 2.jpg
Fotoğraf: AA

 

Adalar’da faytonların kaldırılarak yerine elektrikli araç getirilmesini 22 yıllık planlama sürecinin sonucu olarak gören İBB, 1998 yılındaki “Adalar’da faytonların 2000 yılına kadar kaldırılarak alternatif bir çözüm getirilmesi gerektiği” kararına işaret etti.

İstanbul V Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 25 Haziran 2013 tarihinde aldığı kararda ise, “Adalar ilçesinde ulaşım sorunlarına daha kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla, ilgili yerel yönetimler ile işbirliği içinde Ulaşım Master Planı’nın hazırlanmasının istenmesine karar verildi” denildi.

 

İBB Adalar fayton.jpg
Kaynak: İBB

 

Adalar Kaymakamlığı, 5 Şubat 2020 tarihinde yaptığı Ruam hastalığı toplantısının ardından yayınladığı kararın 7. maddesinde ise şu ifadeler yer alıyordu:

UKOME tarafından Adalar ilçesindeki 25.12.1998 tarih ve 98/138 sayılı İI Trafik Komisyonu Kararlarına uygun olarak motorsuz alternatif ulaşım aracına geçilmesine karar verilmiştir.

İstanbul’un ulaşımı konusunda geniş yetkilere sahip UKOME, şubat ayında aldığı kararla, Adalar’ın bütün yollarını “Yaya Yolu” ilan etmişti.

İBB Meclisi de aynı ay aldığı kararla, ilçede elektrikli araçla taşımacılık işinin İETT tarafından yapılmasını oy birliğiyle onaylamıştı.

Plaka, tescil ve zorunlu trafik sigortası

Halen Adalar’da kaymakamlık ve belediye başta olmak üzere kamu kuruluşları ve özel kişiler tarafından kullanılan elektrikli araçların, İBB’nin tanıttığı araçlar gibi plaka, tescil ve zorunlu trafik sigortaları bulunmuyor.

İBB, sorunun ilgili mevzuat ve yönetmelikte belirtilen şekilde kısa sürede çözüleceğini ve Adalar halkının toplu taşıma taleplerinin kısa süre içerisinde elektrikli araçlarla karşılanabileceği öngörüsüyle çalışmalarını sürdürüyor.

 

Ruam raporu İBB.jpg
Kaynak: İBB

 

Ruam raporu 2 İBB.jpg
Kaynak: İBB

 

Adalar'da koşturulan faytonlarda 'hayvanlara eziyet edildiği' tartışmaları hep gündemde olmuş, geçtiğmiz yıl atlarda Ruam hastalığı görülmesi sonrasında fayton koşturulması durdurulmuştu.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU