Florida’nın Cumhuriyetçi valisi, salgındaki artışta Hispanik işçileri suçladı: "Paketlenmiş sardalya gibi dolaşıyorlar"

Tarım Komisyonu Başkanı Nikki Fried ise işçilerin büyük çoğunluğunun hasadın sona ermesiyle zaten ayrıldığını ve gerçek artışın tarım dışı bölgelerde görüldüğünü söyledi

Vali Ron DeSantis tarım derneklerinin aylarca önce yaptığı uyarıları dikkate almamakla itham ediliyor (AP)

ABD’de koronavirüs salgınının (Kovid-19) yeni üssü olması beklenen Florida’da Vali Ron DeSantis salgındaki artıştan Hispanik işçileri sorumlu tuttu.

New York Post’un WFOR-TV’den aktardığı habere göre DeSantis, eyaletteki yeni vaka kümelenmelerinin bir bölümünün “büyük çoğunluğu Hispanik” günlük işçiler ve tarım işçilerinden kaynaklandığını söyledi.

Cumhuriyetçi vali düzenlediği basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, vaka artışının nedenini, göçmen işçiler ve Hispanik inşaat işçilerinin bulunduğu sıkışık yaşam ve çalışma koşullarına bağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DeSantis, “Bu insanların bazıları işe okul otobüsleriyle gidiyor, orada sardalya gibi tıka basa halde duruyorlar, öylece Palm Beach’e ya da diğer bölgelere gidiyorlar ve tüm bunlar hastalığın bulaşmasına elverişli bir ortam sunuyor” dedi.

Vali ayrıca salgındaki artışın kaynağı olarak göçmen kamplarını, bir karpuz çiftliğini ve domates üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Immokalee’yi adres gösterdi.

Diğer taraftan çiftlik çalışanları ve tarım birlikleriyse tıbbi kaynakların ve test mekanizmalarının bu topluklara çok geç ulaştığını ifade etti.

Miami Herald’ın haberine göre Florida Tarım Komisyonu Başkanı Nikki Fried, valinin artışa gerekçe olarak gösterdiği işçilerin büyük çoğunluğunun hasadın sona ermesiyle birlikte zaten geçen haftalarda ayrıldığını ve gerçek artışın tarım dışı bölgelerde görüldüğünü vurguladı.

Florida Çiftçiler Birliği Müdürü Antonio Tovar ise yaşananların çiftçilerin kabahati olmadığını ve bu insanların Kovid-19’a karşı savunmasız bırakıldığını söyledi.
 


Vali DeSantis’in nisan sonlarında 50 gruptan oluşan bir koalisyonun mektup göndererek yaptığı yardım çağrısını görmezden geldiğini kaydeden Tovar, “Biz bu mektubu iki aydan fazla süre önce valiye göndermiştik ama yabancı işçilerin enfekte olmaya daha yaktın olduğunu daha yeni fark ediyor. Kendisine mektup gönderip tavsiyelerde bulunmuş olmamızdan dolayı bu son durum çok utanç verici” diye konuştu.

Tovar ayrıca, gerekli kaynakların, Florida’nın güneybatısındaki topluluklarda birçok kişinin hasta olmasının ardından mayıs ayında ulaştığını belirtti.

ABD’de son zamanlarda yayımlanan bir rapora göre kısıtlamaların hafifletildiği Florida’da Kovid-19 vaka sayısında artış yaşandı.

Ülke genelinde vaka sayısı 2,2 milyonu aşarken Florida’da enfekte kişi sayısı 90 bine yaklaştı, 3 bin 107 kişi de hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU