Küresel salgına dair iyimserlik Güney Asya’da yok oluyor: "Durum felaket"

Kabil’den Dakka’ya birçok şehirde hastaneler fazlasıyla dolduğu için şüpheli vaka kabul edilemiyor, morglarda yer kalmadı, çaresiz aileler ciddi derecede hasta yakınları için yardım bulmaya çalışıyor

Bölge genelinde hastanelerde vaka yoğunluğu yaşanıyor (AFP)

Güney Asya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinde en büyük hasarı geride bıraktığına dair yaşanan erken iyimserlik şimdilerde yerini felaket senaryolarına bıraktı.

ABD ve Batı son aylarda Kovid-19’a teslim olurken, dünya nüfusunun yaklaşık 4’te birine ev sahipliği yapan Güney Asya’daysa vakalar yeniden artıyor.

Virüs bölgede halihazırda zayıf sağlık sistemlerini yıkıp geçerken, yeterince mali kaynağı olmayan sağlık kuruluşlarını da kırılma noktasına doğru sürüklüyor.

AFP’nin haberine göre bölge boyunca yeni vaka sayısında artış yaşanıyor, Kabil’den Dakka’ya birçok şehirde hastaneler fazlasıyla dolduğu için şüpheli vaka kabul edilemiyor, morglarda yer kalmadı, mezarlıklar ve krematoryumlar yoğunluğa yetişemiyor, çaresiz aileler ciddi derecede hasta yakınları için yardım bulmaya çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bangladeş’teki Chittagogn Hastanesi’nden Dr. Abdur Rob haber ajansına yaptığı açıklamada, “Durum felaket boyutunda. Sağlık görevlileri hastaları kabul edecek yoğun bakım servisi ya da hastane aramaya çalışırken hastalar daha yoldayken ambulansta can veriyor” dedi.

Batı Avustralya Sağlık Bilimleri Fakültesi Rektör Yardımcısı Archie Clements de durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Salgının gelişimini gösteren eğrinin “hala üst değerlerde seyrettiğini” belirten Clements, “Önümüzdeki haftalarda çok daha büyük rakamlarda can kayıplarıyla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 8,6 milyonu aşarken, salgın Güney Asya ve Latin Amerika boyunca şiddetini artırarak sürüyor.

Yıkıcı senaryolar, salgının ekonomi üzerindeki etkisini büyük oranda hisseden bazı hükümetleri, tecrit uygulamak ya da halkın yoksulluğa sürüklenmesine izin vermek gibi seçenekler arasında tercih yapmaya zorluyor.

 


Dünya genelinde koronavirüsten en çok etkilenen 4. ülke olan Hindistan’da yaklaşık 385 bin kişi enfekte oldu, can kaybı da 12 bini aştı. Ancak testlerin sınırlı düzeyde yapılması rakamların açıklanandan daha fazla olabileceğini işaret ediyor.

Komşu Pakistan’da 165 bini aşkın vaka görüldü, 3 bin 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Başbakan İmran Han ülke genelinde tecrit uygulamasına direnerek bunun Pakistan ekonomisinin kaldıramayacağı bir durum olduğunu söyledi.

Ülkede Ramazan Bayramı sırasında hafifletilen bölgesel tecrit sırasında birçok kişinin sosyal mesafe kuralına uymadığı görülürken, bu hareketlilik son zamanlarda vaka sayısında artış yaşanmasına yol açtı.

Öte yandan 105 binden fazla kişinin Kovid-19’a yakalandığı ve bin 388 kişinin hayatını kaybettiği Bangladeş’te başkent Dakka’da devlete ait 9 mezarlık müdürlüğünün geçen hafta paylaştığı defin rakamlarına bakıldığında küçük mezarlıklara onlarca kişinin gömüldüğü bildirildi.

Afganistan’daysa bugüne dek 27 binden fazla vaka görüldü, 548 kişi de yaşamını yitirdi.

Kabil Valisi Muhammed Yakub Haydari geçen hafta yaptığı açıklamada, “Şüpheli ölümlerin arttığına dair raporlar var, insanlar cenazelerini gece yarısı defnediyor” dedi.

Başkentte bir milyondan fazla kişinin enfekte olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Haydari, “Felaket kapıda” diye ekledi.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU