Bakan Selçuk: Fesih kısıtını 3 ay daha uzatacağız; Normalleşmeye geçen işverene prim verilecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nden normalleşmeye geçen işverene prim desteği verileceğini duyurdu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk/ Fotoğraf: AA

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, koronavirüs süreciyle başlayan istihdam desteklerini ve normalleşme ile birlikte nasıl bir yol izleneceğini açıkladı. 

Bakan Selçuk, işten çıkarmaların önüne geçmek için 5 Mayıs'ta uygulamaya sokulan kısa çalışma ödeneğinin 3,5 milyon çalışan için 10 milyar lirayı aştığını aktardı. 

Selçuk ayrıca son 10 günlük süreçte 400 bin işverenin kısa çalışma ödeneğinden 3 ay bitmeden vazgeçtiğini söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Kısa Çalışma Ödeneği'nden normalleşmeye geçen işverene prim desteği verileceğini aktardı. 

Zehra Zümrüt Selçuk, işten çıkarmayı engelleyen fesih kısıtını da üç ay daha uzatacaklarını ifade etti. 

Zümrüt Selçuk’un aktardığına göre kısa çalışma ödeneğini, işsizlik maaşını, ücretsiz izne çıkarılanlara nakdi ücret desteğini kapsayan Sosyal Koruma Kalkanı, 20,5 milyar liralık nakdi desteğe ulaştı. 

Sosyal yardımları faz 1, faz 2 ve faz 3 diye üç aşamalı olarak planladıklarını söyleyen Bakan Selçuk, üç fazda verilen yardımın 6 milyar lirayı geçtiğini duyurdu. 

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, İlk kez Ekim 2019’da açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda duyurulan ancak pandemi süreciyle birlikte hızlandırılma kararı alınan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 

“Hedeflerimizden biri, işçimizin kazanılmış haklarının geri gitmemesi. Çalıştığımız modellerde bunu sağladık” diyen Bakan Selçuk, söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girme tarihini 2022 olarak hedeflediklerini belirtti. 

Selçuk, “Çoğu ülkedeki tamamlayıcı emeklilik sistemlerinde devlet katkısı yok ama biz burada yüzde 1 oranında devlet katkısı koyacağız” dedi. 

Kıdem tazminatında bir senelik çalışmanın karşılığı 30 günlük kıdem alma ücreti alındığını hatırlatan Selçuk, TES ile birlikte bunun üzerine çıkılacağını söyledi. 

Kıdem tazminatı alanlar kadar alamayan işçilerin de olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, "Kıdeme hak kazanarak işten çıkışı yapılanlar yüzde 24 seviyesinde. Yani her 4 kişiden 1'i ancak kıdem tazminatı alıyor” diye konuştu. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU