Yüksek libidosuyla türünü kurtaran dev kaplumbağa emeklilik için evine döndü

100 yaşındaki Diego, doğduğu yere dönmeden önce, adaya özgü olmayan bitkilerin tohumlarını getirmemesi için karantinaya alınmıştı

Diego'nun 20. yüzyılın ilk yarısında doğduğu topraklardan bilimsel keşif için alındığı düşünülüyor (AFP)

Bir zamanlar tehdit altında olan türünü neredeyse tek başına kurtaran dev Galapagos kaplumbağası Diego, onlarca yıldır esaret altında üredikten sonra nihayet kendi topraklarında beslendi.

Diego, Galapagos Milli Parkı'nın ABD’nin Santa Cruz adasında bulunan üreme programından, uzak ve ıssız Espanola'ya geri gönderildi.

Ekvador Çevre Bakanı Paulo Proano, park yönetiminde “büyük bir dönemi geride bıraktıklarını” söyledi. Haberi Twitter’dan duyuran Proano, Diego da dahil olmak üzere 25 kaplumbağanın "onlarca yıl esaret altında üredikten ve türlerini yok oluştan kurtardıktan sonra eve döndüğünü” açıkladı.

Science Alert’in aktardığına göre Proano, Espanola’nın kaplumbağaları kollarını açarak karşıladığını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

100 yaşındaki Diego ve diğer kaplumbağalar, gemiyle Espanola’ya dönmeden önce, adaya özgü olmayan bitkilerin tohumlarını getirmemeleri için karantinaya alınmıştı.

Chelonoidis hoodensis türündeki yaklaşık 80 kiloluk Diego’nun Santa Cruz Adası'ndaki programda yakaladığı başarı çok dikkat çekiciydi. Park korucuları, Diego’nun 2 bin nüfuslu kaplumbağaların en az yüzde 40’ının aile reisi olduğuna inanıyor.

Diego, 1960'lı yılların ortasında kaplumbağa türünü kurtarmak için kurulan programa katılmak üzere Kaliforniya'nın San Diego Hayvanat Bahçesi'nden getirilmişti.

Pasifik Okyanusu'ndaki Galapagos Adaları, 19. yüzyılda yaşayan İngiliz doğa bilimci Charles Darwin'in olağanüstü biyoçeşitlilik çalışmalarıyla ünlü olmuştu.

Independent Türkçe, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU