Davutoğlu, “keşke yapmasaydım” dediği şeyi açıkladı: Siyasetin bu kadar ilkesizleşeceğini tahmin edemedim

2016'da yetkilerine tırpan gelen Davutoğlu, "Şahsiyetlerine güvendiğim arkadaşlarımın bir talimatla inanmadıkları bir metne imza atacaklarını hesap edemedim, edemezdim" açıklamasını yaptı

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevi yürüttüğü dönemde yaşadığı pişmanlığını açıkladı. Davutoğlu’nun aktardığına göre “keşke yapmasaydım” dedi şey, 2015’te eline verilen liste ile AK Parti kongresine girmek oldu. Gelecek Partisi lideri bu konuda hata yaptığını 2016 senesinde AK Parti’deki yetkilerine tırpan gelince anladığını ifade etti.

Gazeteci Murat Yetkin, bugünkü köşe yazısında Davutoğlu ile yaptığı görüşmeyi yazdı.

Yazının ilgili kısmı şöyle:

Davutoğlu’nun “Keşke yapmasaydım” dediği konu, 12 Eylül 2015 olağan kongre öncesinde Yüksekova ve Iğdır’da otuzu aşkın güvenlik görevlisinin şehit edildiği terör saldırıları dolayısıyla gittiği bölgeden Ankara’ya dönüp AK Parti Kongresinde tek liste olarak çıkacak adayların -Erdoğan’ın talimatıyla- çoktan hazırlanmış olduğunu görünce, bunu kabullenmiş olması. “Orada bitmişti aslında. Ama listede, benim de listeye alacağım arkadaşların çoğunlukta olduğunu görünce karşı çıkmadım. Ülke sathında yürütülen terörle mücadele kritik bir aşama içindeyken ve 1 Kasım seçimlerine giderken iki adaylı bir kongre mücadelesi ile partide bölünmüşlük görüntüsü vermek istemedim.

Ancak o listede olan ve benim de güvendiğim arkadaşlara güvenimde yanıldığımı 29 Nisan 2016’da MKYK’da düzenlenen parti-içi darbede fark ettim. 12 Eylül 2015’te yapılan olağan kongrede ısrar edip, kendi listemi Kongreye götürmeliydim. Ancak siyasetin bu kadar ilkesizleşeceğini ve şahsiyetlerine güvendiğim arkadaşlarımın bir talimatla inanmadıkları bir metne imza atacaklarını hesap edemedim, edemezdim de. Bu sözün bittiği bir noktadır.” dedi.

O gün seçilen Parti listesi birkaç ay sonra Davutoğlu’nun altını oyup tasfiye edecekti. Sözünü bu defa müsaadeyle kesip. “Siz terörle mücadele için Anadolu’da şehit cenazelerine katılırken bu listeyi kim hazırladı? Diye sordum. “Herkesçe malum bir konu” dedi. “Ama kim?” diye üsteledim, “Bilinen hikâye büyük ölçüde doğru, “Tayyip [Erdoğan] Beyin bilgisi altında” Binali [Yıldırım] Bey” dedi."

2016’te ne oldu?

2016 yılında AK Parti’nin en yetkili organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında Davutoğlu’nun bir kısım yetkisine tırpan gelmişti.

MKYK, Davutoğlu’nun il ve ilçe teşkilatı başkanlıklarındaki yetkiyi elinden almıştı.

Bu yetki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a AK Parti Genel Başkanı olduğu dönemde devredilmişti.

 

Yetkin Port, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU