Uzmanlar koronavirüsün sağlıklı kişilerde diyabeti tetiklemesinden korkuyor

Virüs akciğerin yanı sıra pankreas, karaciğer ve böbreğe tutunabilir ve glikoz metabolizmasında çoklu fonksiyon bozukluklarına yol açabilir

Diyabet hastası kadınların erkeklere göre daha fazla kalp yetmezliği riski taşıdığı saptanmıştı (Unsplash)

Uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekip koronavirüsün, enfeksiyondan önce sağlıklı kişilerde diyabeti tetikleyebileceğinden endişeleniyor.

Klinik araştırmalar alanında önde gelen 17 doktor, Cuma yayımlanan bilimsel mektupta, Kovid-19 testi pozitif çıkan hastalarda pek çok kez kan şekeri hastalığının yeni vakalarının teşhis edildiği söylüyor.

Uzman ekip, bu ikisi arasındaki bağlantının belirsizliğini koruduğunu kabul ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önceki araştırmalar, koronavirüsün insan vücudunda tutunmak için kullandığı görülen ACE-2 proteinin yalnızca akciğerlerde değil glikoz metabolizmasıyla ilişkili pankreas, ince bağırsak, karaciğer ve böbrek gibi organlarda da bulunduğunu göstermişti.

Bilim insanları, eğer virüs bu organlara tutunuyorsa bunun bazı vakalarda diyabet başlangıcına yol açan, glikoz metabolizmasında çoklu işlev bozukluklarına neden olabileceği varsayımında bulundu.

Hakemli tıp dergisi The New England Journal of Medicine'de (NEJM)) yayımlanan bilimsel mektupta uzmanlar, Kovid-19 hastalarındaki yeni diyabet vakalarını küresel ölçüde kayıt altına alacak "CoviDiab Registry Project" (KoviDiyabet Kayıt Projesi) ismi verilen projenin oluşturulduğunu söyledi.

King’s College London'da metabolik cerrahi profesörü ve yeni kayıt projesinin öncülerinden Francesco Rubino şöyle konuştu:

Elbette, bu gözlemlerin ardındaki durumun ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz.

Önceki bulgular, enfeksiyon öncesinde şeker hastalığı bulunan hastalarda koronavirüsün daha ağır komplikasyonlara neden olabileceğini zaten göstermişti ve Kovid-19 nedeniyle ölen hastaların yaklaşık dörtte birinde diyabet hastalığı bulunduğu bildirilmişti.

Rubino şunları söyledi:

Diyabet en yaygın kronik hastalıklardan biri ve şimdi iki pandemi arasındaki kaçınılmaz uyuşmazlığın sonuçlarının farkına varıyoruz.

İnsanların bu yeni koronavirüsle temasının kısa süreli olması nedeniyle virüsün glikoz metabolizmasını nasıl etkilediğinin kesin mekanizması hala belirsiz. Bu hastalardaki şiddetli diyabet göstergesinin bilinen Tip 1, Tip 2 ya da muhtemelen yeni bir diyabet biçiminden hangisinin örneğini oluşturduğunu bilmiyoruz.

Ancak bazı uzmanlar, fark edilen bu korelasyon konusunda ihtiyatlı olmaya çağırıyor.

University College London Hastanesi'nde kardiyoloji alanında doktor araştırma görevlisi Dr. Riyaz Patel, şu anda ilişkiye dair yalnızca gözlemsel kanıtın bulunması nedeniyle temkinli yaklaştığını söyledi.

Patel şöyle konuştu:

Bu veri birkaç sebeple kafa karıştırabilir. Örneğin, hastalığa neden olan herhangi bir stresin kandaki şeker seviyesini geçici olarak yükseltebileceğini biliyoruz ve bunu mesela kalp krizlerinde görüyoruz.

Kardiyolog şu ifadeleri ekledi:

Ayrıca Kovid nedeniyle hastalanma olasılığı daha fazla olan kişiler, belki de aşırı kilolu olduklarından her halükarda diyabete yakalanma riski taşıyor olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU